USA: Moskva vill avsätta Saakasjvili

avKarin Henriksson

NYHETER

Trots snabba tillrättalägganden från Moskva försöker USA göra en poäng av påstådda ryska försök att tvinga fram ett maktskifte i Georgien.

Ordväxlingen har börjat likna sådant man inte hört sedan kalla kriget.

USA:s FN-ambassadör Zalmay Khalilzad påstod inför FN:s säkerhetsråd på söndagskvällen att Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov i telefonsamtal med sin amerikanska motpart Condoleezza Rice sagt att Georgiens president Micheil Saakasjvili ”måste bort”.

– Detta är fullständigt oacceptabelt och går över gränsen, sade han.

– Ryssland måste försäkra världen om att dess mål inte är att byta ut Georgiens demokratiskt valda regering.

Rysslands FN-ambassadör Vitalij Tjurkin kontrade med att ”det kan vara en intressant signal, att USA valt att publikt ventilera talet om att Saakasjvili avgår”.

Påståendet utgick från en amerikansk läcka efter telefonsamtalet mellan Rice och Lavrov, där det påstods att Lavrov krävt Saakasjvilis avgång för att krisen skulle lösas.

Men Moskva hade ganska snart förklarat saken. Lavrov ska enligt Interfax ordagrant ha sagt:

– Ryssland kan inte betrakta som partner en person som givit order om krigsbrott där tusentals ryska medborgare inklusive fredssoldater dödats.

Lavrov sade till Interfax att Rice hade missförstått det som sagts.

– Om georgiska trupper lämnar Sydossetien, och Georgien och Sydossetien undertecknar ett avtal om att inte använda våld, så återställs fred oberoende av vad som händer Saakasjvili i framtiden.

FN:s säkerhetsråd har inte lyckats enas om ett uttalande i den kaukasiska frågan trots flera försök i helgen, och diplomater säger nu att ingen ny omröstning lär hållas förrän en bit in i veckan.

ARTIKELN HANDLAR OM