Minst sex döda i helgtrafiken

Söndagen en av årets mest trafikintensiva dagar

Söndagen efter midsommar är en av de trafikintensivaste dagarna på året.

Flera svåra trafikolyckor har inträffat under midsommarhelgen och minst sex personer har omkommit.

Torsdagen före midsommarafton och söndagen efter är årets två trafiktätaste dagar. Trafiken ökar då med 50 procent över hela vägnätet jämfört med ett medeldygn, enligt Vägverket.

Och mycket riktigt var det tät trafik i några av de klassiska midsommarlänen på söndagen. I Dalarna och Kalmar län var det tjockt på vägarna. På vägen från färjan från Lysekil mot Uddevalla var det köer.

– I resten av länet har det också varit mycket trafik, och några trafikolyckor, säger Frans Dahlén, presstalesperson för polisen i Västra Götaland.

Köer blev det också på E 20 mellan Arboga och Kungsör. Ett tekniskt fel på bron över Hjälmare kanal gjorde att trafiken stod helt stilla från klockan 18 och drygt två timmar framåt.

– Det har bildats gigantiska köer, sade Ann-Charlotte Israelsson vid Västmanlandspolisen till TT.

Mc-olyckor

Inga svårare olyckor inrapporterades under söndagen, men under helgen hade minst sex personer omkommit i midsommartrafiken.

På torsdagskvällen dog en 20-årig man efter en singelolycka på länsväg 1023 utanför Norrtälje.

En man i Krokom i Jämtland avled i en olycka med en fyrhjuling mitt på dagen på midsommarafton.

På fredagseftermiddagen dog en man och två skadades när en mc och en bil krockade på en mindre väg norr om Karlskrona. Ytterligare en mc-olycka med dödlig utgång inträffade vid halv tre på natten mot midsommardagen på Malmöleden i Helsingborg. En 25-årig förare omkom sedan han kört omkull.

Under lördagseftermiddagen inträffade en olycka på E 4:an norr om Jönåkers trafikplats. En 55-årig kvinna skadades svårt och avled senare på sjukhus, uppger lokala medier.

Sent på lördagskvällen omkom en kvinna när en bil krockade med en älg på riksväg 71 vid Snöån utanför Vansbro.

Riskfyllt beteende

Enligt statistik från Vägverket har i genomsnitt nio människor dött under hela midsommarhelgen, torsdag till söndag, om man räknar antalet omkomna den helgen mellan åren 2002 och 2007. Det innebär en ökning jämfört med förevarande sex år: Mellan 1996 och 2001 dog i genomsnitt 6,6 personer under motsvarande period.

– Ökad rattfylla kan vara en orsak. Vi dricker allt mer och alkohol är inblandat i 20 procent av alla dödsolyckor. Midsommarhelgen är känd som en helg fylld av människor som kör onyktra, säger Jan Sandberg, vd på trafiksäkerhetsorganisationen NTF.

Claes Tingvall, trafiksäkerhetsdirektör på Vägverket, håller delvis med.

– Antalet olyckor som sker i samband med långresande har minskat till följd av säkrare vägar. Men de olyckor som rapporteras in nu är ofta i samband med fylla och fest, eller så är det olyckor med livsstilsfordon som mc eller fyrhjulingar. Ökningen av antalet motorcyklar har varit explosionsartad de senaste åren. Så medan vägarna blivit säkrare har trafikanterna skaffat ett mer riskfyllt beteende, säger han.

Karin Thurfjell/TT