Klüft föreslår datachip mot dopning

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

”Jag hatar verkligen doping och fusk så mycket”

Hatar dopning Carolina Klüft föreslår ny teknik i kampen mot dopning.
Foto: ULF HÖJER
Hatar dopning Carolina Klüft föreslår ny teknik i kampen mot dopning.

Carolina Klüft hatar dopning.

Nu föreslår hon drastiska åtgärder mot dopningen.

–?Jag har tidigare föreslagit att man skulle operera in i ett datachip under huden, men lika bra vore kanske att alla aktiva på en viss nivå får en nyckelring med gps-sändare att ha på träningsväskan, säger hon till SvD.

Enligt Carolina Klüft är dagens system inte tillräckligt för att stoppa dopningen. De aktiva får ett kvartal i förväg fyller i exakt var de ska vistas, men hon ser brister i det systemet.

Med en gps-sändare skulle däremot alla berörda alltid veta var idrottarna är, menar Klüft. På det viset skulle det inte gå att smita från testerna.

–?Jag hatar verkligen doping och fusk så mycket att mitt liv skulle ta slut om jag fick i mig något. Kan få panik av bara tanken. Det skulle vara så hemskt. Då faller allt jag tror på och jag skulle inte kunna bo kvar i Sverige.

”För djävligt”

Enligt Carolina Klüft har man som framgångsrik idrottare en skyldighet att ställa upp på den typen av övervakning.

Hon säger att dopning är "för djävligt" och tycker att det är en viktig fråga att ta upp och diskutera, så man kan lösa problematiken i frågan.

Hon tycker att hela Marion Jones-affären är tragisk.

–?Det är så jäkla trist för vår idrott när profiler med fantastiska framgångar förstör så här. Varför kunde hon inte ha tålamod och träna hårt i?stället för att stressa och ta till otillåtna gen­vägar?! Nu suddas hon ut ur alla rekordböcker. Samtidigt tycker jag också faktiskt synd om henne, säger ”Carro” till SvD.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN