ÅSIKT

”Heltäckande bild i Rapport”

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

avZendry Svärdkrona

KULTUR

Dan Josefsson skriver på Aftonbladets kultursida den 5 oktober att Rapport spottar arbetslösa i ansiktet. Fakta i målet är att Rapport i fyra inslag med start förra söndagen gått igenom ett antal problemställningar när det gäller a-kassan.

I första inslaget berättade vi om arbetsgivare i Dalarna som har problem att rekrytera personal. En bild som bekräftades av den lokala arbetsförmedlingen. Enligt intervjuade företagare erbjuder de avtalsenliga löner, men trots detta väljer en del av dessa arbetssökande att tacka nej till jobben och fortsätta att gå på a-kassa.

I inslag två berättade IAF, Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, att det finns stora brister i kontrollen av arbetssökande som får a-kassa. Trots det har de senaste åren inneburit en kraftig ökning av antalet fall där personer blivit av med sin a-kassa. Det handlar om cirka 10 000 fall per år.

I det tredje inslaget berättade vi om de regler och ersättningsnivåer som finns och i vilka lägen en arbetssökande har rätt att tacka nej till erbjudna jobb och slutligen, i det fjärde inslaget, återvände vi till Dalarna och gav lokala siffror på hur många fall av misstänkt missbruk som just nu behandlas där.

Dan Josefsson vet vad han talar om när det gäller tittarreaktionerna som varit många och starka. Men det är inte ovanligt när det gäller kontroversiella ämnen i Rapport. Dan Josefsson borde också veta att det i nyhetsverksamheten ofta krävs flera inslag än ett för att ge en heltäckande bild av ett ämne. Så var det i detta fall.

Per Yng

Redaktionschef och ansvarig utgivare, Rapport

Läs också: