Sista striden för Saddam

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Nu står han inför valet krig eller exil

1 av 2 | Foto: TIM TADDER/AP
allvaret börjar Soldater förbereder sig för avfärden till Persiska viken med USS Boxer. Suzanne Hoefler från Long Island utanför New York tar farväl av maken John.

Saddam Husseins hotelser låter som ett tomt eko från Gulfkriget.

Diktatorn uppmanar sitt folk att göra motstånd. Själv funderar han på erbjudanden om att gå i exil.

Försvinner Saddam sjunker krigsrisken till nästan noll.

Tv-talet Saddam Hussein höll till nationen i går var inspelat i förhand.

Iraks ledare visar sig numera nästan aldrig offentligt. Ingen vet var han håller hus. Allt för att undvika likvidationsförsök från USA eller hans egna generaler.

Saddam har all anledning att vara försiktig. Bakom kulisserna pågår flera försök att antingen störta Saddam eller få honom att frivilligt gå i exil.

Uppmuntrar militärkupp

Saudiarabien påstås försöka uppmuntra irakiska generaler att genomföra en kupp mot Saddam.

Planen är att FN alldeles innan kriget bryter ut antar en resolution som ger irakiska militärer amnesti om de störtar Saddam.

Ledande arabländer sonderar också terrängen för att hitta ett land som är villigt att ge Saddam Hussein och hans stora familj politisk asyl. Ledarna reser i skytteltrafik till Bagdad för att känna diktatorn på pulsen.

Länder som Mauretanien och Libyen har nämnts. Inget av dem är immunt mot en amerikansk kommandooperation med syfte att likvidera Saddam.

Moskva eller Nordkorea är två mer realistiska alternativ.

Problemet är också att övertyga Saddam om hans personliga säkerhet vid ett sådant arrangemang.

Utrikesminister Colin Powell har öppnat dörren för exil som en möjlig lösning. USA skulle ge Saddam och hans familj fri lejd om han lämnar Irak. Däremot vill Powell inte ge några garantier för att Saddam inte ställs inför krigsförbrytartribunalen.

Utan sådana garantier är chansen att övertyga Saddam lika stora som att det ska snöa i Bagdad i juli.

Saddam slåss för sin överlevnad. Både som människa och diktator.

Än så länge satsar han på att den starka opinionen i Västeuropa och övriga världen ska förhindra ett krig. Men när bomberna börjar falla runt honom står Saddam inför ett avgörande val.

Störtas han från makten är hans chanser att överleva inte större än den i en liknande situation avrättade rumänske diktatorskollegan Nicolai Ceasescu. Då kan en osäker exil trots allt vara ett attraktivt alternativ.

Slipper förluster

Både för USA och de mest energiska krigsmotståndarna är detta ett önskescenario. USA slipper betala tusen miljarder kronor för ett krig och risken för stora förluster i människoliv. Utan Saddam bör det bli lätt att hitta eventuella irakiska massförstörelsevapen och därmed göra regionen säkrare.

Det finns bara ett aber - ingen vet hur Saddam själv resonerar.

Kanske föredrar han att bli martyr.

Läs också:

Wolfgang Hansson

Publicerad: