Perfekt helg i Spanien för Red Bull-teamet

avAnna Andersson

SPORTBLADET

Två pallplatser i Barcelona

Foto: Alvaro Barrientos, AP
Mark Webber vinkar efter sin första F1-seger i år.

Red Bull imponerar – även i racet.

Mark Webber vann i Barcelona och Sebastian Vettel var trea.

– Det var en prefekt helg och det var en härlig seger för Mark, säger teamchef Christian Horner.

Mark Webber, Red Bull, ledde f1-loppet i Barcelona från start till mål. Han startade i pole position och såg till att behålla ledningen i den första kurvan och sedan kunde han enkelt köra hem sin första seger för säsongen.

– Jag är fantastisk nöjd med att ha pole position och jag fick en bra start, men det är väldigt långt till den första kurvan i Barcelona och det är viktigt att vara först där och jag hade många snabba bilar bakom mig, säger Mark Webber till internationell media.

Hittade rytmen

– Jag var kvar i ledningen och sedan hittade jag en bra rytm, jag fick försöka ta hand om däcken på bästa sätt eftersom de slits hårt på den här banan, förklarade Webber som kunde defilera hem segern.

Bakom honom såg det länge ut som om Lewis Hamilton, McLaren, skulle ta andraplatsen, men Hamilton fick punktering på vänster framdäck bara ett varv från mål.

Hamilton körde ur och fick sedan plats 14, i stället var det Fernando Alonso, Ferrari, som slutade tvåa.

– Jag är väldigt nöjd med resultatet, det är en härlig känsla att vara tvåa. Men det har varit upp och ner hela helgen och vi måste fortsätta arbeta hårt för att förbättra oss, säger den dubble spanske världsmästaren.

Bromsarna tog slut

Sebastian Vettel som hade stora problem med bromsarna slutade trea. Under den avslutande delen av loppet fick tysken vid flera tillfällen besked från teamet att han skulle sakta ner och inte riskera sin placering.

– Det var mycket som gick fel, Starten var bra, men jag hade ingen chans att ta mig förbi Mark. Det var inte värt att ta risken, säger tysken.

– Sedan hade jag problem med balansen och därefter tror jag att jag för tidig in i depån. Vi hade alltså även ett problem med strategin. Sedan fick jag vänta i depån för att släppa förbi Ferrarin och därefter kom Jenson Button, McLaren, in också. Det kändes som om jag stod där i nio sekunder och där förlorade jag en placering. Det var omöjligt för mig att ta mig förbi Lewis Hamilton.

Sedan fick Vettel problem med bromsarna och tvingades gå ner i fart och växla ner in i kurvorna:

– När jag hade 15 varv kvar sa bromsarna tack och hej och de sista tio varven var jag bara nöjd med att jag kunde hålla Michael Schumacher bakom mig. Det var ett hemskt lopp. Allt som kunde gå fel gick också fel. Det var tur att jag kunde ta några poäng i alla fall.

Jämt mästerskap

Efter fem lopp av årets säsong är det fyra olika segrare och världsmästerskapet är väldigt jämnt när F1-cirkusen nu reser vidare mot Monaco.

– Det är för tidigt att säga någonting om mästerskapet än, Red Bull, Ferrari och McLaren kan alla attackera. Det är många bra förare och det är en lång väg kvar. Sedan får vi se hur de olika bilarna fungerar på de olika banorna, bilarna är väldigt känsliga, säger Mark Webber.

– Vi får en fingervisning de kommande fem sex månaderna.

Redan på torsdag startar nästa rond i årets VM, då är det dags för träningen i Monaco.

Jenson Button, McLaren, är kvar i VM-ledning och han har tre poäng ner till Fernando Alonso, Ferrari, på andraplats och tio ner till Sebastian Vettel som är trea.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1