SMHI klass 1-varnar för ishalka – risk för busväder i helgen

avJosefin Silverberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Ett lågtrycksområde når Sverige under fredagen och norra Sverige drabbas hårdast.

Nu klass 1-varnar SMHI – vägarna kan bli blixthala på grund av underkylt regn som fryser till.

Främst är det norra Sverige som kommer behöva rusta sig för ordentligt snöfall under helgen. Ett nederbördsområde drar in över norra Norrland under fredagen.

– Det är ett lågtryck med mycket moln och regn som drar in över Norrland. I söder kommer det bli blåsigt längst med kusterna, säger Ingrid Eronn, meteorolog på Foreca.

Varnar för snörök och hala vägbanor

Om det mot förmodan finns någon norrbottning som inte bytt till vinterdäck ännu så är det hög tid nu, SMHI har utfärdat en klass 1-varning för plötslig ishalka för Norrbottens län.

Med underkylt regn och sjunkande temperaturer kan vägbanorna kan bli hala och trafikläget besvärligt. Trafikverkets karta över läget i trafiken visar flera rödmarkerade vägar i Norrbottens och Västerbottens inland med risk för snörök och mycket besvärligt väglag på sina håll.

Tropisk orkan ställer till det

Resterna av den tropiska orkanen Oscar kan också bidra till ruskväder i helgen. I brittisk media varnar man för stora mängder nederbörd i kombination med starka vindar under senare delen av veckan.

– Det är ett utbrett lågtrycksområde som kommer in över Nordatlanten, från brittiska öarna, säger Ingrid Eronn.

Mot lördag och söndag lättar det något och det finns chans till sol på flera håll i landet. Den milda luften väntas ligga kvar under nästa vecka.

Det betyder vädervarningarna 00:35
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Väder

SMHI

Foreca

AB Voice