Spred mordvideo på Louisa och Maren – 14 personer misstänks för brott

avMatilda Aprea Malmqvist, TT

Foto: Privat.
Maren Ueland från Norge och Louisa Vesterager Jespersen från Danmark hittades mördade intill Atlasbergen, den 17 december.

Dansk polis har delgivit 14 personer misstanke om brott efter att de delat en video som visar hur en dansk och en norsk kvinna mördas i Marocko.

Det säger Östjyllandspolis i ett pressmeddelande.

Dansk polis har delgivit 14 personer misstanke om brott efter att de spridit en mordvideo. Videon visar hur Maren Ueland från Norge och Louisa Vesterager Jespersen från Danmark mördades i december 2018, då de campade vid foten av berget Toubkal i Marocko.

Kort efter att kvinnorna mördats spreds en video som visade det brutala mordet. Videon spreds bland annat i Danmark på Facebook, Messenger och Whatsapp.

1 av 4 | Foto: Privat.

Fick i uppdrag att granska spridningen

Polisen fick i januari i uppdrag att granska vilka som har spridit videon, enligt danska tidningen Politikken.

– Av de 118 fall som vi har fått in har vi inlett en förundersökning mot dessa 14, säger Michael Kjeldgaard vid Östjyllandpolisen till tidningen.

Riskerar fängelse

Personerna som har delat videon riskerar fängelse i upp till tre år. Två av de misstänkta utreds även för att ha understött terrorism. Om de fälls kan de dömas till böter eller fängelse i upp till två år.

Efter att Maren Ueland från Norge och Louisa Vesterager Jespersen från Danmark hittades mördade intill Atlasbergen, den 17 december, har ett tjugotal personer gripits i Marocko för dådet.

De fyra män som nu misstänks för mordet är alla hemmahörande i den närliggande turiststaden Marrakech, och har i en video svurit trohet till terrorgruppen IS.

ARTIKELN HANDLAR OM