Svenska hjältar

PRESENTERAS AV

Här får blödarsjuka Viggo, 6, jubla i kurvorna

”Fantastiskt att få se dem skratta och le”

Reporter: Jakob Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Blödarsjuka Viggo, 6, älskar bilar. På Racing Rascals stora barndag kan han välja fritt att bland drömbilar som Ferrari, McLaren eller Lamborghini.

Här får han åka så mycket han bara orkar – och vågar.

– Det är så fantastiskt att barnen kan få glömma sin sjukdom och istället får ett underbart minne för livet, säger Viggos mamma.

120 riktigt spektakulära bilar är samlade på Eskilstuna motorpark. Bland de 80 förväntansfulla familjerna stiger stämningen för varje ekipage som rullar in. Bland barnens absolut favoriter märks bilarna som pryds av Batman och Spiderman.

1 av 4 | Foto: Pontus Orre
6-årige Viggo lever med blödarsjukan. För honom blev det en dag han sent kommer att minnas, med mycket skratt och härligt pirr i magen.

Barndagen är ett ideellt initiativ där förare med några av Sveriges häftigaste bilar ställer upp helt gratis och låter sjuka barn åka med under en festlig dag.

– När man vet vilket helvete många av de här barnen går igenom är det det fantastiskt att få se dem skratta och le, säger Peder Karlsson eldsjälen bakom Racing Rascals.

Viggo släpper loss

Ett av barnen som kommit till Eskilstuna är blödarsjuka Viggo Andersson. Hans vardag präglas av ständigt återkommande sjukhusbesök och dagliga rutiner kring medicinering. Sjukdomen har också präglat Viggos personlighet.

– Han är vanligtvis väldigt försiktig och vågar inte riktigt göra allt som friska barn vågar, säger Viggos mamma Lina Sahlin.

Men på motorbanan börjar han att släppa loss. Efter att ha provat fram rätt storlek på lånehjälmen skojar han med sin lilla syster.

– Wilma, nu ska jag ska köra bilarna!, skrattar Viggo.

För många av de bilfascinerade barnen är dagen som ett himmelrike. Överallt står fantastiska bilar som bara väntar på att ta dem ut på banan.

Viggo hamnar i en orange Lamborghini med över 600 hästkrafter som mullrar när den glider ut mot banan.

– Ojoj, de kittlar faktiskt i magen, säger Viggo lätt förskräckt efter första raksträckan.

1 av 3 | Foto: Pontus Orre
Peder Karlsson är eldsjälen som år efter år engagerar alla bilägare att ställa upp för barnens skull. ”Det är nästan lika stort för förarna som för barnen.”, säger han.

Men förarna är noga med att lägga upp körningen efter barnens önskan, och Viggo är mycket nöjd med att farten successivt ökar. Hans lite försiktiga min byts till ett brett leende när Lamborghinin kränger runt på banan

– Värsta kurvan! jublar Viggo när bilen svänger av efter två på varv på banan.

Han är rejält uppspelt när han får berätta för mamma.

– Det var inte alls läskigt och vi körde jättesnabbt där ute, säger Viggo.

Succén rullar vidare

Sedan 2010 har eldsjälen Peder Karlsson drivit Racing Rascals, och arrangerat dagar för att skänka glädje och hopp till utsatta barn. Alla barn är välkomna att ansöka om en plats, och de får ta med sig syskon och föräldrar som också de ofta prövas hårt av barnens sjukdomar. I höst arrangerades dagen på GTR motorpark i Eskilstuna den 1 september.

Ba(r)ndagens succé bygger på alla privatpersoner med häftiga bilar som ställer upp och gör detta gratis.

– Det är är nästa lika stort för förarna som för barnen, skrattar Peder Karlsson.

Varje år hålls också en galamiddag med auktion på kvällen, och pengarna som dras in går till välgörenhet. I år samlade man in 1 089864 kronor.

– Allt ihop går till Cancerrehabfonden och deras arbete med rehabilitering av cancerdrabbade barn, hälsar en nöjd Peder Karlsson.

Anmäl här dig till Svenska Hjältars nyhetsbrev

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad: