Supportrarna om Olsen: ”Majoriteten av felen är inte hans”

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Roma tog en viktig derbyseger mot Lazio, men har som helhet inlett säsongen tungt.

För Robin Olsen personligen har den första tiden i klubben dock inletts lovande där flera av supportrarna gillar vad de ser.

– Han har inlett väldigt bra. Vi Romanisti var aningen pessimistiska, för att han skulle ersätta en målvakt som Alisson. Men mot Real Madrid – och även i dag – gjorde han en stark insats, säger supportern Andrea Cavallo.

Roma har haft en tung start på säsongen. Seger i premiären, visst. Men sedan följde fyra raka matcher i ligan utan seger och även en klar förlust mot Real Madrid i Champions League.

Nu kan Roma dock vara på väg mot en uppryckning efter att de besegrat Frosinone i veckan samt gått segrande ur lördagens derby mot Lazio. Och en liknande formkurva kanske går att skönja hos Robin Olsen.

Sedan ankomsten till Roma i juli har Olsen börjat växa in i rollen som Romas nye burväktare. Bland annat stod han för en stark insats mot Real Madrid i Champions League, blev i italiensk press jämförd med Batman, och var i dag med och tog hem en seger i sitt första Romderby.

1 av 3 | Foto: Lo Hägerfelth
Romasupportrarna Giadia Molinelli och Francesca Bersani.

Omdömet: Bra och sympatisk

På plats vid Olimpico frågade Sportbladet ett gäng Roma-supportrar vad de tycker om Olsens inledning i klubben och flera var positiva.

– Jag tycker att han har varit väldigt bra. En sympatisk person, säger Francesca Bersani och får medhåll av Giadia Molinelli.

– Ja, han är inte en dålig spelare. Det tar tid att komma in i ett nytt lag. Med tiden kommer han komma in i det och integrera sig.

I och med de svaga resultaten har kritiken kommit som ett brev på posten. Inte minst har försvaret fått en hel del kritik, där Roma släppt in tio mål på sju matcher.

”Räddade oss”

Det mesta av den kritiken ska dock inte läggas på Olsens axlar, menar supportrarna.

– Väldigt lite. För till exempel i Champions League (mot Real Madrid) räddade han oss. Han var bäst på plan, säger Bersani.

– Precis. Majoriteten av felen är inte hans, fyller Molinelli i.

Stora skor att fylla

Det stora bekymret på förhand handlade dock om huruvida Olsen skulle klara av att fylla sålde målvakten Alisson Beckers skor. Den brasilianske målvakten stod för en lysande säsong i Roma förra säsongen och såldes till Liverpool för en dåvarande rekordsumma för en målvakt, runt 800 miljoner kronor.

På förhand var flera Roma-supportrar därför aningen skeptiska, in kom ju en för dem betydligt mer okänd målvakt. Det menar supportrarna Andrea Cavallo och Messemileno Dobnarmin, där den sistnämnde fortfarande tycker att Olsen har en bit kvar till Alissons nivå.

– Han har inlett väldigt bra. Vi Romanisti var aningen pessimistiska, för att han skulle ersätta en målvakt som Alisson. Men mot Real Madrid – och även i dag – gjorde han en stark insats, säger Cavallo.

– I de första matcherna tycker jag att Olsen var väldigt ängslig. Många av hans utrusningar och ingripanden var inte särskilt bra. När han gjorde en räddning släppte han också alltid retur, mitt ut i banan, i stället för att blockera den åt sidan. Mot Real Madrid var han däremot väldigt bra, säger Dobnarmin.

– Å andra sidan, Alisson är en annan typ av målvakt som jag gillade väldigt mycket. Jag hoppas bara han kan göra det bra så som Alisson. Olsen var väldigt bra i VM, men på en sådan här arena måste man vara väldigt självsäker. För närvarande har han inte jättemycket av den varan.

Dobnarmin menar dock att det kan finnas ytterligare en anledning som gjort uppgiften svårare för Olsen. I somras sålde Roma såväl Kevin Strootman som Radja Nainggolan, två viktiga mittfältspjäser som enligt Dobnarmin saknas och som gör att laget är sämre organiserat.

Liksom Bersani och Molinelli menar han att det i första hand är försvaret som helhet som inte har fungerat under inledningen, men säger samtidigt att Olsen har några specifika områden han behöver förbättra.

– Jag tror majoriteten av kritiken mot Olsen är att han stannar kvar på linjen snarare än att rusa ut. Han borde vara lite bättre på att gå ut och vara mindre rädd. Men, som jag sa tidigare, så är detta bara de första matcherna i Roma. Han behöver vänja sig vid sin nya miljö. Han kommer säkerligen bli bättre på att styra försvaret när han lär sig bättre italienska, liksom lär sig det italienska sättet att spela försvarsspel.

Bersani och Molinelli håller med.

– Enligt mig är han en bra ersättare (till Alisson). Absolut, betonar Bersani.

– Självklart – Allisson är Alisson. Men ge honom lite tid så kommer Olsen nog också bli riktigt bra, säger Molinelli.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.