Tränarens kritik: ”Vad i helvete?”

Chockades av filmen på Northug

Av: Andreas Käck

Publicerad:

SPORTBLADET

Petter Northug hade en usel säsong i fjol.

Inte så konstigt, enligt Norges nye tränare Arild Monsen.

– När jag såg filmerna på Petter tänkte jag: ”Vad i helvete pysslar han med?”, säger Monsen till VG.

Filmerna han syftar på lade Petter Northug själv upp på sina sociala medier under fjolårets försäsong. I dem syntes hur Northug och hans nära vän tillika träningskamrat Chris Jespersen körde stenhårda intervaller på en landsväg i Val Senales, Italien.

Det norska landslaget var på plats samtidigt och körde intervaller i lugnt tempo. Northug – som var där i egen regi – gick nästan på max.

– Vi såg det med egna ögon. Han la ju ut det på Instagram direkt efteråt, säger Arild Monsen till VG.

”Hade aldrig skett”

Förrförra säsongen var Northug nedtränad efter höghöjdslägret i Val Senales och Monsen trodde därför att han skulle ta det lite lugnare i fjol. Men icke. Northug tryckte gasen i botten – något Monsen aldrig hade tillåtit.

– Nej, nej, nej. Absolut inte! Det hade aldrig skett under min ledning, säger han.

Arild Monsen
Foto: Wold, Ole Martin / TT NYHETSBYRÅN
Arild Monsen

Monsen berättar att han blev närmast chockad när han såg träningsfilmerna på Northug.

– Två till tre videoklipp är kanske för lite för att bilda sig en gedigen uppfattning, men det vi sa till varandra när vi såg filmerna var: ”Vad i helvete pysslar han med?”. Det gällde både Petter och Chris. Det var överraskande att de körde så hårt, säger Monsen.

Erkänner missen

VG har varit i kontakt med Chris Jespersen som i dag erkänner att de körde för hårt.

”Kort sammanfattat kan man konstatera att det var en fullständig miss av oss båda. Där och då kändes det bra, men så här i efterhand råder det ingen tvekan om att det var för tufft”, skriver han i ett sms.

I år är Petter Northug tillbaka i det norska landslaget. Han har återigen haft en problematisk försäsong där han missat flera lopp och läger på grund av att han inte känt sig i fysiskt slag. Men den nye sprinttränaren Arild Monsen är övertygad om att 32-åringen kan komma tillbaka starkt.

– Det är bara att dra ett streck över det som har varit. Petter har en massa rutin, han vet ju vad han egentligen ska göra, säger han.

Publicerad:

LÄS VIDARE