Konfetti och cheerleaders med Veronica Maggio

avPer Magnusson

1 av 3 | Foto: Naina Helén W. Jåma
– Hur ska jag kunna leva utan konfetti och cheerleaders? undrar Veronica Maggio.

KONSERT Hon har en sång för livets varje ostämda ögonblick. Det är hennes självklara storhet som artist.

Men det ska bli spännande att se vad Veronica Maggio har för framtida ess i den oversizade kavajens innerficka.


Veronica Maggio
Plats: Stora scen, Popaganda. Publik: 11 200. Längd: 75 minuter. Bäst: ”Den första är alltid gratis” – med cheerleaders! Sämst: Kanske har Maggio växt ur några av sina rockigare nummer, som ”Trädgården en fredag” och ”Dallas”.


– Nu känns det som det var alldeles för längesedan jag släppte musik, säger Veronica Maggio.

Det har varit tyst från henne ett tag nu. Senaste albumet ”Den första är alltid gratis” kom 2016. Och när hon stänger Popaganda på lördagskvällen är det hennes andra konsert på ett år.

Men Maggio har numera en ställning – med Håkan Hellstöm som enda svenska like – som lite närsomhelst kan boka valfri fotbollsstadion för en utsåld konsert.

En annan likhet med Hellström: Maggios smäktande soulpop är så omedelbart igenkännlig och förknippad med henne att den förr eller senare måste byta kurs för att inte stagnera.

– Jag är i en fas där jag behöver återuppfinna mig själv, säger Maggio själv i en färsk intervju med Svenska Dagbladet.

På Popaganda värmer hon upp den förväntansfulla publiken med deep house. En suggestiv öppning som lovar någonting nytt. Men dansmusiken tonar snart in i Maggios sedvanligt gitarrbaserade pop.

Få kan som 37-åringen från Uppsala samla en festival. Hon tas emot med en värme som andra artister bara kan drömma om. Folk dansar yvig pardans och röker cigg. Kysser sina sommarhångel farväl. Och allsången som ljuder över ölområdet går inte att ta miste på.

På scenen står en av Sveriges käraste artister och slänger med rödglittrig boa. En artist extremt trygg i sitt uttryck. Allt sitter där det ska. De klanderfria arrangemangen, de slagkraftiga refrängerna, de träffsäkra formuleringarna. Hon har en sång för livets varje ostämda ögonblick, till och med en om en vanlig Skanstullskväll. Det är också hennes självklara styrka som artist.

De mest mollstämda stunderna träffar hårdast. ”Verkligheten”, ”Svart sommar” och ”Snälla bli min”.

Det mest exceptionella Maggio gör i kväll är emellertid att sjunga en låt på engelska. Det vore intressant att se henne använda sin ställning som en av våra största artister till att göra någonting utanför ramarna.

Som när hon slår oss med häpnad och skickar in en grupp cheerleaders mitt i ”Den första är alltid gratis”. Har du någonsin gråtit framför sportkomedin ”Bring it on” vet du att det är sommarens konsertögonblick.

ARTIKELN HANDLAR OM