Ozzy: ”Om tio år är jag större än Zlatan”

avJakob Meijer

Han slog igenom på rapscenen 2011.

Sju år senare är Osman ”Ozzy” Maxamed aktuell med sitt debutalbum.

Och Rosengårdsrapparen har stora mål.

– Om tio är jag en frontfigur för svensk hiphop, säger han.

När hiphopgruppen Kartellen 2011 släppte sin remix av låten ”Am43” tillsammans med flera kända namn från svenska hiphop-eliten var det en då 19-årig Osman ”Ozzy” Maxamed som stal rampljuset.

I dag, 2018 gör Ozzy, 26, gör debut med sitt första album; ”Ett öga rött”.

– Äkta, riktigt äkta. Varje låt är en bit av jag, säger han om sitt nya album, vars titel bland annat är inspirerad av Jonas Hassen Khemiris bok med samma namn, en av de första Ozzy lästa.

Ozzy växte upp i stadsdelen Rosengård i Malmö. Musiken och skrivandet har alltid funnits där, men det var inte alltid en självklarhet att han skulle bli artist.

Kunde ha valt en annan väg

Uppväxten beskriver han som både stökig och fantastisk.

– Man är från förorten, man är från Rosengård och det har präglat än. Vad man har gjort och vad man har sett i livet. Det har gjort att man blivit den man är, säger han.

Han säger att han kunde valt ”en mindre respektabel och seriös väg”.

– I dag när man är 26 år försöker man bryta ner tankesättet man haft innan. Man försöker hamra in ett nytt där man är mer vuxen, säger han.

– Lika enkelt det var som att fånga upp tankesättet, lika svårt är det att bryta ner det. Men jag försöker. Jag försöker göra bra musik och hålla mig på rätt väg i livet.

Hur tänkte du innan?

– Man tänker väldigt snabbt för dagen. Så försöker man göra ett liv av det. Nu försöker man i stället tänka att jag är 26 år i dag, var vill jag vara när jag är 36? Det är det jag saknat. Då var det oftast bara för dagen.

Så var är du om tio år?

– Då är jag nog en frontfigur för svensk hiphop, eller svensk musik överhuvudtaget.

”Vi är bäst på allt vi gör”

Ozzy beskriver sig själv som ”Sveriges bästa rappare”.

Du påminner om en annan kille från Rosengård. Är du större än Zlatan Ibrahimovic om tio år?

– Jag måste säga så, för nu är Zlatan större än mig. Och det är vad han hade sagt. Vi från Rosengård, vi har den inställningen. Vi är bäst på allt vi gör. I bland kanske vi säger det för tidigt. Men vi försöker verkligen visa att det inte bara är ord. Det försöker jag genom min musik. Jag vet att jag är Sveriges bästa rappare. På den fronten är jag redan avklarad. Sen vill jag försöka göra annan musik och få få respekt i andra genrer.

ARTIKELN HANDLAR OM