Mejla

Hans Abrahamsson

Är ett jävla skit – men lika bra att njuta

Hans Abrahamsson om att ha tio lag i SHL-slutspelet

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN

Tio lag i slutspel är ett jävla skit, men nu har vi baxat det ända hit. 

Så…

Lika bra att luta sig tillbaka och försöka njuta av dramatiken. 

Första meningen i ingressen syftar på hur förre finansministern Kjell-Olof Feldt uttryckte sig på 80-talet om de så kontroversiella löntagarfonderna. 

Byt ut ”löntagarfonder” mot ”tio lag i slutspel” och jag är rörande överens med Feldt.

Sedan det infördes har jag varit starkt kritisk till tio lag i slutspel. Tror till och med att jag tidigare har citerat Feldt.

När det infördes kallades det play in, numera heter det åttondelsfinaler och ska behandlas som en fullvärdig medlem av slutspelet.

Trots att det blir tydligare för varje år som går: tio lag är två för många.

Vi måste ställa större krav på lagen som ska göra upp om det finaste vi har i svensk hockey på nationell nivå: Le Mat-pokalen. En högst rimlig kravställning är att åtminstone vinna hälften av grundseriens matcherna, då räknar jag även in tvåpoängare.

Handlar om att förlora minst

Då kan inte strecket gå efter lag tio.

Det är inget slutspelsrace om de sista platserna vi upplever utan det handlar som tidigare år om att förlora minst.

Räknar vi bort solklara jumbon Timrå är Linköping och Brynäs seriens två formsvagaste lag under 2019. Tittar vi över de åtta senaste omgångarna är det ännu mycket värre. Linköping har tagit futtiga fyra poäng. Brynäs har tagit sex poäng. Enda segern efter landslagsuppehållet för Brynäs och LHC har kommit mot just Timrå. 

Ändå är de här två lagen fortfarande i förarsätet för att knipa den sista slutspelsplatsen.

Att de två sista lagen inte hör hemma i slutspelet har vi fått bekräftat under de fem år spektaklet har pågått. Lag nio och tio har i de allra flesta fall varit kanonmat. 

Ekonomiskt ser jag inte heller någon större vinning för lag nio och tio. Det tar oftast slut i åttondelsfinalen och det kan handla om två bortamatcher och en hemmamatch. 

Nog gnällt om det.

Enroth-effekten håller i sig

Nu har vi det system vi har och då är det lika bra att gilla läget. Fyra lag inom fyra poäng och ett vilt jagande Örebro med tre poäng upp till slutspelsstrecket. 

Linköping och Brynäs förlorade igen – trots att båda lagen tidigt hade en 2–0-ledning. Brynäs åkte på sin elfte (!) övertidsförlust. Gävlelaget har förlorat 13 av 15 matcher som avgjorts efter ordinarie tid.

Det är Örebro som bryter mönstret av de tre lagen lagen närmast slutspelsstrecket. Straffsegern mot Växjö var lagets sjätte på de sju senaste omgångarna. Enroth-effekten håller i sig, fyra segrar av fem möjliga sedan OS-målvakten anslöt. I straffläggningen läste Enroth sönder finländska duon Pesonen och Junttila.

Direkt motsatt är formkurvan 14 mil söder om Örebro. Mot Malmö kom sjätte raka hemmaförlusten för Linköping. På de 16 senaste matcherna i Saab Arena har Linköping bara tagit två trepoängare.

Inte ens när seriens sämsta bortalag under andra halvan av serien (Malmö) kom på besök blev det poäng. 

Inte ens en 2-0-ledning efter första perioden hjälpte. 

Ingenting verkar hjälpa för Tommy Jonssons lag.

Inför nedsläpp i den tredje perioden ville Jonsson se sitt lag gå ”framåtlutade” in i den tredje perioden med en 2–1-ledningen i ryggen. Jonssons budskap var att Linköping skulle ”gå för trean”.

Det blev precis tvärtom.

HV71 är inne i en mörk tunnel

När pucken väl släpptes kändes det mer som en tidsfråga innan Malmö skulle kvittera och också ta ledningen. Hemmaspelarna blev små och ängsliga.

Spelade på att försöka hålla ledningen snarare än att utmana och gå för tredje målet. Sånt brukar som bekant straffa sig. Efter knappt åtta minuter hade Malmö vänt till en 3–2-ledning. 

Linköping förlorade. 

Igen.

På tal om formsvagt tillhör HV71 definitivt den kategorin. Seriens formstarkaste lag i december och januari har gått ner sig fullständigt. Special teams har varit en katastrof och HV har rasat samman totalt i februari. Bara tre futtiga poäng på de åtta senaste matcherna gör att den tidigare så givna slutspelsplatsen är hotad.

Efter 14 minuter i Kinnarps Arena stod det 0–3 mot Djurgården. Det slutade med en uppryckning men en ny uddamålsförlust.

Det är som jag har varit inne på tidigare lätt att det blir ett lyft när man sparkar tränaren. Men verkligheten har en tendens att komma ifatt. Det är HV71 och Brynäs ytterligare två exempel på. 

GÅ 2 FÖR 1 PÅ SHL: Stötta ditt lag! Max 2 biljetter per pluskund.

avHans Abrahamsson

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM