ÅSIKT

På Östermalm rånas skattebetalarna

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Bertil Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Östermalm.

På Östermalm rånas skattebetalarna mitt på ljusa dagen. Där ligger nämligen Thorén Innovation School. Eleverna på friskolan har vittnat om hur de fått kolla på Youtube-klipp som undervisning i stället för lärarledda lektioner. Under Skolinspektionens besök har miljön varit stökigt och orolig. På många lektioner ägnade sig elever åt något helt annat än undervisningen. Mellan åren 2015 och 2017 var lärartätheten nära att halveras på skolan.

Den som hör detta förutsätter nog att Thorengruppen, som äger skolan, sett till att sätta in alla tillgängliga resurser för att komma till rätta med bristerna och ge eleverna den skolgång de har rätt till. Så har det inte blivit. I fjol hade bolaget en vinstmarginal på 25 procent och delade ut 16 miljoner kronor.

Skolinspektionen fick nog

I våras fick till slut Skolinspektionen nog och bestämde sig för att stänga skolan. I beslutet konstateras att bolaget "under en längre tid bedrivit en verksamhet i strid med gällande lagstiftning".

Thoren Innovation School AB överklagade och ansökte samtidigt om inhibition, vilket skulle innebära att skolan får fortsätta verksamheten i väntan på domen. Förvaltningsrätten nekade detta, varpå bolaget överklagade till kammarrätten som nu gett dem tillstånd att hålla öppet.

Till höstterminen kommer alltså eleverna tillbaka till en skolmiljö som inte ger dem rätt förutsättningar – till en verksamhet som inte upprätthåller lagen.

Fler kommer att drabbas

Varför byter de inte bara skola om den är så dålig, kanske någon frågar invändande. Det är inte alltid så lätt att rota upp hela sin vardagstillvaro över en sommar. Och alla har inte tillräckligt stöd hemifrån för att ta den sortens beslut. Genom att befinna sig i en skolmiljö med för få lärare och bristfällig undervisning är det också lätt att tappa tilltron till skolan helt och hållet, vilket leder till passivitet.

Valfrihet handlar inte bara om att välja i sig, skolväsendet måste också garantera att alla skolor i första hand prioriterar eleverna och deras undervisning.

Då måste vinstintresset tyglas. Men det kommer inte ske så länge allianspartierna och Sverigedemokraterna blockerar regeringens förslag om ett vinsttak. Fler kommer att drabbas av vinstjagande skolor på samma sätt som eleverna på Thorén Innovation School.

avKalle Sundin

ARTIKELN HANDLAR OM