Ebba Busch Thor och hennes man om första tiden som föräldrar

Av: Staffan Dickson, Stefan Mattsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Ebba Busch Thor har på kort tid gått från kommunpolitiker i Uppsala till partiledare i Stockholm.

Men sonen Birger har inte fått sitt namn efter huvudstadens grundare – utan från sin pappa.

– Du har skämts över det namnet i hela ditt liv, säger Ebba till sin man.

Den 10 maj skulle Ebba Busch Thor för första gången ha deltagit i en direktsänd partiledardebatt i SVT. Men på eftermiddagen meddelade KD-ledaren att hon hade fått förhinder – dagen innan hade hon nämligen blivit mamma.

Under Kristdemokraternas dag i Almedalen mötte Aftonbladet upp henne och maken Niklas Busch Thor, fotbollsspelare i Uppsalalaget Sirius, för en intervju om den första tiden som föräldrar till Birger.

– Den har varit bra, ganska intensiv och omvälvande. Det har inneburit mycket mindre sömn men mycket mer kärlek. Vi är väldigt glada, säger Ebba.

– Det är fantastiskt, fast jag säger att det är skitjobbigt ibland. Men nu börjar det bli lite roligare för mig också, när jag kan mata honom lite. Det ska tilläggas att jag flaskmatar, säger Niklas.

Ammar du, Ebba?

– Ja, så det har varit fina amnings- och gospauser under dagen. Men vi hjälps åt under en sådan här dag, så han har kunnat få mat på lite udda tider också.

Ni sover inte så mycket, men sover Birger bra?

– Just nu sover han alldeles utmärkt, han verkar inte störas av någonting här. Men han sover inte så långa sessioner. När han sover som djupast, då är vi vakna, och det är en dålig kombination, säger Ebba.

Hur fungerar det med Birger här i Almedalen då?

– Vi punktmarkerar. Vi kör i dag och två korta intervjuer i morgon, sedan är det tillbaka in i bebisbubblan på heltid igen, säger Ebba.

Var kommer namnet Birger från?

– Birger kommer framför allt från min sida av släkten. Min farfars far hette Birger. Och jag heter Birger i andranamn, säger Niklas.

– Du har skämts över det namnet i hela ditt liv, säger Ebba.

– Jag har tidigare sagt att jag blir den sista i släkten att heta Birger, men när jag blev lite mer mogen började jag uppskatta namnet lite mer. Så han fick det som arbetsnamn ganska tidigt, säger Niklas.

– Och när han kom ut såg vi att det var en Birger, säger Ebba.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN