Expert: ”Visar hur dysfunktionellt FN-systemet är”

avJosefin Silverberg

USA, Frankrike och Storbritanniens attack mot Syrien visar hur dysfunktionellt FN-systemet är.

Det menar Bitte Hammargren, ledare för Mellanöstern- och Nordafrikaprogrammet vid Utrikespolitiska institutet.

– Vi har ett läge där vetomakten skapar en hotsituation för internationell fred och säkerhet, säger hon.

Mats Karlsson, direktör vid Utrikespolitiska institutet menar att det är för tidigt att säga om nattens attacker mot Syrien som USA, Frankrike och Storbritannien genomfört kommer att ändra det strategiska läget.

– Ett antal forskningsstationer har slagits ut, man kanske har minskat Assad förmåga att använda kemiska vapen, men det vet vi inte säkert ännu, det återstår att analysera de närmsta dagarna. Assads regim sitter kvar, Rysslands förhållande till Assad regim består och Irans relation till Assad består.

Demonstration mot kemvapenattacken

Både Frankrike och Storbritannien har varit tydliga med att nattens attacker är en en enskild attack och vedergällning för den misstänkta kemvapenattacken förra helgen.

– Theresa May och den franska försvarsministern har varit tydliga med att de inte avser att detta ska leda till ytterligare upptrappning v konflikten. Detta handlade om en demonstration mot de kemiska vapnen, säger Mats Karlsson.

Bitte Hammargren, skribent och ledare för Mellanöstern- och Nordafrikaprogrammet vid Utrikespolitiska institut menar att tonläget nu skruvas upp ytterligare mellan Ryssland och Västmakterna.

– Samtidigt ser vi bilder över hur USA:s FN-ambassadör Nikki Haley kindpussar Rysslands ambassadör, trots att de är som hund och katt i debatterna. Vi har ett narrativ från Ryssland som helt förnekar att kemvapenattacken överhuvudtaget har hänt medan Frankrike säger sig ha bindande fakta om vem som ligger bakom attacken, säger Hammargren.

1 av 6 | Foto: Malin Hoelstad/Utrikespolitiska institutet
Bitte Hammargren.

Vetomakten blir stoppkloss

Det narrativet kommer Ryssland fortsätta hålla fast vid, menar hon. Ryssland har via vetomakten i säkerhetsrådet stoppat utredningen om attacken.

– Vi har ett läge där vetomakten skapar en hotsituation för internationell fred och säkerhet. Man kan se hur USA använder vetomakten mot utredningar som gäller den israeliska militärmakten i Gaza och hur Ryssland nu gör det om Syrien. Allt det här gör mellanöstern till en explosiv plats, säger Hammargren.

ARTIKELN HANDLAR OM