Motorsport

Fokuserad Tidemand jagar VM-seger i Argentina

avAnna Andersson

Foto: McKlein/SKODA

Efter två pallplatser vill han ha mer.

Men den här gången är det inte bara konkurrenterna som kan besegra Pontus Tidemand.

– Jag är beredd på en tuff tävling, att kämpa mot både sträckor och konkurrenter.

I dag startar den svenske världsmästaren i WRC i Argentinas VM-rally och även om inga av de direkta konkurrenterna som VM-segern finns med i helgen är det en tuff och krävande tävling.

– I WRC 2 kör vi sju tävlingar på ett år, sex av dem räknas i slutet av säsongen. Det innebär att inte alla kör varje tävling och den totala ställningen skiftar från rally till rally, särskilt så här tidigt på året, berättar Pontus.

Foto: @World

– Underlaget här är väldigt speciellt och eget i sitt slag. Man växlar mellan att köra på sand och ruffiga bergsvägar, som ett månlandskap. Bilen får stryk hårt på de här vägarna och förhållandena ändras mellan det första och andra varvet på sträckorna. Jag är beredd på en tuff tävling, att kämpa mot både sträckorna i sig och duktiga konkurrenter. Vi har satt målet högt med seger, nu är det bara att göra allt i vår makt för att nå dit.

Fokus krävs

Efter en andraplats i snön, i Sverige och en seger i Mexiko, ligger han tvåa i sammandraget bakom sin teamkolllega Jan Kopecky som vunnit två deltävlingar och inte kommer till start i Argentina. VM-fyran Ole Christian Veiby finns med i helgen, men han kör utan tävlan och samlar inga VM-poäng.

– Det krävs extremt fokus och närvaro i Argentina, säger Tidemand som vann tävlingen förra året.

– Ofta räcker inte noterna när stenar dras upp i vägytan utan man måste också titta och hela tiden vara beredd på att manövrera bilen för att undvika punktering. Farten behövs alltid, men den måste verkligen kombineras med koncentration och tanke för att lyckas.

Tävlingen inleds i kväll och avslutas på söndag.

Hela schemat för helgens tävling, sträcka för sträcka, - och kalendern för kommande VM-deltävlingar hittar du i Sportbladets guide till WRC.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

WRC