George Weah: ”Idrotten tog mig från gatan och gjorde mig till president”

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

PARIS. 1994 sköt han PSG till första ligatiteln, 1995 fick han Ballon d’Or och året därpå vann han Serie A med Milan.

George Weah är Afrikas mest framgångsrike fotbollsspelare genom alla tider och Liberias obestridliga nationalidol. Från och med januari i år är han också landets folkvalde president.

– Det var idrotten som tog mig från gatan och det är idrotten som gjort mig till president. Jag är här för att ge liberianer samma chans som jag fick, säger George Weah vid besöket hos Frankrikes president Emmanuel Macron.

Det var en ovanligt stor uppslutning utanför Elyséepalatset i går för att vara ett besök av en afrikansk statschef. Men det var också en ganska ovanlig statschef som var på ingång.

Det stod klart när Didier Drogba och Fifa-ordföranden Gianni Infantino gjorde entré och när PSG-stjärnan Kylian Mbappé några minuter senare blev avsläppt i bil inne på borggården.

När George Weah anlände med sin fru Clar en stund senare förenades han med Frankrikes president Emmanuel Macron i en rejäl omfamning.

– För 29 år sedan kom jag till Frankrike för första gången. Allt jag hade med mig var tre par byxor, tre tröjor, ett par fotbollsskor och ett pass. Jag var förlorad i en ny värld med ett nytt språk. Mitt land var i inbördeskrig, jag såg hemska bilder på tv. Mina nätter var sömnlösa, men min önskan att lyckas höll mig vid liv, inleder Weah den påföljande presskonferensen.

Fick fotbollens finaste pris 1995

Den 22 januari i år svors han in på presidentposten i Liberia, i ett val där han fick över 60 procent av rösterna. Det gör honom till något så unikt som en statschef som också vunnit Ballon d’Or.

George Weah är för många mest känd för sina lyckosamma säsonger i Milan under andra halvan av 1990-talet, men det var i PSG 1995 som han fick fotbollens finaste individuella utmärkelse.

Didier Drogba och Fifa-ordföranden Gianni Infantino.
Foto: STEPHANE MAHE / TT NYHETSBYRÅN
Didier Drogba och Fifa-ordföranden Gianni Infantino.

Äventyret började i Monaco 1988, under Arsène Wengers ledning, innan spelarkarriären fortsatte i den franska huvudstaden. I Paris är han en obestridlig klubbikon och en av de största som någonsin beträtt Parc des Princes. PSG-supportrarna tycks till och med ha överseende med hans korta sejour i Marseille i slutet av karriären.

Och kopplingen till den franska huvudstadsklubben är i högsta grad levande. Kvällen före mötet med Emmanuel Macron föll PSG:s U19-lag tungt hemma mot Barcelona med 0–1 i Uefas ungdomsturnering Youth League. I PSG:s anfall slet jättetalangen Timothy Weah ont för att spräcka parisarnas nolla. I publiken fanns George Weahs fru Clar för att följa sonens framfart.

Betalade lönerna ur egen ficka

När pappa Weah slutade spela proffsfotboll 2003 hade han redan en fot i politiken. Men hans intresse för hemlandets vidkommande hade redan visat sig många gånger. Under tiden i PSG hände det att Geroge Weah betalade lönerna till de anställda på Liberias ambassad i Paris ur egen ficka.

2005 ställde han upp som presidentkandidat för Liberia för första gången. Det lilla landet på Afrikas västkust med 4,6 miljoner invånare har de senaste åren varit hårt ansatt av inbördeskrig och Ebolavirus. Weah förlorade duellen 2005 till Ellen Johnson Sirleaf, som istället blev Afrikas första kvinnliga statschef. Tretton år senare svor landets första före detta fotbollsproffs presidenteden i huvudstaden Monrovia efter en förkrossande valseger.

Förväntningarna på nationalidolen är enorma, inte minst från landets yngre befolkning som är George Weahs främsta väljargrupp. Liberia är ett av världens fattigaste länder, men rikt på naturresurser.

– Mitt uppdrag är att leda det liberiska folket ur fattigdom och till fred. Jag vill ge dem samma chans som jag fick. Idrott är viktigt för det tar unga bort från gatan och lär ut karaktär och disciplin, förklarar George Weah, som återkom till Arsène Wengers inverkan på hans karriär flera gånger under besöket hos Macron.

– Wenger tog mig från de dammiga planerna i Liberia till det glamourösa Monaco. Han var min beskyddare och lärde mig värdet av hårt jobb och disciplin. Han överöste mig med kärlek. Jag lyssnade när han sa att jag var tvungen att tämja mitt ego och bli mer ödmjuk.

Foto: TT
Brigitte Macron med George Weahs fru Clar.

”För mig är George Weah en legendar”

Trots det massiva stödet var George Weahs presidentkandidatur för Coalition for Democratic Change, en koalition där olika politiska färger samsas, inte helt okontroversiell i hemlandet. En av hans närmsta kampanjkollegor Jewel Taylor är före detta fru till Liberias tidigare president Charles Taylor, som avtjänar ett femtioårigt fängelsestraff för krigsbrott. Det fanns också tecken på oegentligheter i presidentvalets första omgång, även om valobservatörer konstaterade att slutrundan gick rätt till.

Klart är att George Weah nu står inför sin extraordinära karriärs svåraste uppgift; att leda ett land och förena ett folk som satts på enorma prövningar de senaste åren. Hur mycket hans status som idrottsikon kan hjälpa till återstår att se.

Efter lunchen hos den franske presidenten var i alla fall PSG:s yngste anfallsess imponerad. Kylian Mbappé, vars mamma är från Algeriet och pappa från Kamerun, var mer än nöjd med inbjudan till Elyséepalatset:

– Det är första gången jag varit med på något liknande, och jag lärde mig massor. För mig som fotbollsälskare är George Weah en legendar. Men i dag kom jag hit för att träffa en president och en mycket hedervärd person och inspirationskälla.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.