Cannabis ökar lavinartat

avBritt Peruzzi

NYHETER

Polisen: Unga på Lidingö mest utsatta

1 av 2 | Foto: TULLVERKET
Tillgången på narkotika har ökat, bland annat genom internet, visar Tullverket och Rikskriminalens rapport.

Allt fler svenska ungdomar missbrukar cannabis.

Beslagen har ökat med 500 procent på tio år, enligt Tullverket.

Och hälften av de unga missbrukarna i Stockholmsregionen finns på Lidingö.

En ny rapport från Tullverket och Rikskriminalen visar att missbruket av cannabis ökat lavinartat bland ungdomar. Från 700-800 beslag/år i början av 2000-talet till 4000-5000 årligen.

Även så kallade internetdroger med narkotisk effekt har ökat.

Enligt Stewe Alm, strategisk analytiker vid underrättelsesektionen på Rikskriminalpolisen, är internet den största anledningen till att drogerna tagit sig in i pojk- och flickrummen.

Och mest dramatiskt är det ökade antalet beslag som kommer med postflödet till Arlanda. Ibland så stora som upp till ett kilo.

Myndigheterna hänger inte med

Polisen medger att de brottsbekämpande myndigheterna inte hänger med lika snabbt som de kriminella utvecklar nya metoder att sprida handeln.

Men just cannabismissbruket har i höst granskats av Stockholmspolisen i en länsomfattande insats som kallats Höstglöd.

Bland annat har razzior gjorts på Lidingö där problemet med canabbis uppges vara allvarligare än i Stockholms city.

Och det är inte i utslagna miljöer ungdomarna påträffats utan i välbärgade hem. Polisen har kartlagt tonåringarna genom deras telefonkontakter. Av 70 ungdomar som togs in för provtagning på Herby gymnasium visade sig 63 ha använt narkotika.

Utbrett på Lidingö och i Boden

Sammantaget i city och på Lidingö misstänktes 130 ungdomar för olika narkotikabrott. Hela 70 av dem bodde på Lidingö och har via polisen nu informerat både föräldrar och socialtjänsten.

Även i Boden har polisen nyligen gjort beslag av cannabis, marijuana och hasch hos tio ungdomar i 18-års åldern. Samtliga är sedan tidigare okända av polisen och uppges ha ett ordnat socialt liv med studier och jobb.