Ett helt dagis med lekande musiker

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Stigfinnaren Bengt Berger vårdar toner som juveler

MUSIK Slagverkaren Bengt Berger är en stigfinnare. Bra för honom och bra för oss som under åren följt honom och lärt uppskatta värdet av musik där tonerna vårdas som juveler. Till exempel i hans intresse för indiska ragor.

Bergers nya cd Beches Brew Big (Country & Eastern produktion) är visserligen inte indisk men hans attityd är det. Det hörs i sättet att värdera musikaliska nyanser om det så är en Metapolka (alltså en polka om en polka!), Morfars Schottis eller Babels Twist. Några toner är kungliga, andra värdiga, vissa folkliga. Precis som i ragor.

Jag tror Berger aldrig har bestämt sig för vad som räknas till liv och vad som räknas till musik. Det här är en sprudlande platta på alla vis. En virvelvind av musik som kan framkalla eld, bota sjukdomar och smälta stenar. Precis som ragor. På scenen hittar vi ett helt dagis med lekande musiker, bland andra Livet Nord (sång och fiol), Jonas Knutsson (saxofoner), Göran Klinghagen (gitarr), Thomas Jäderlund (röst, saxofoner, till och med basklarinett).

Mottot för cd:n är förstås:

Music? Is this Music?

This is like life itself.

Unless life is music.

In that case. It’s music.

Otherwise. It’s life.

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.