Svenske Aysar, 30, strider mot IS i Irak: ”De har försvagats”

Av: Staffan Lindberg

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5

NYHETER

Han lämnade sina två barn och jobbet som truckförare i Stockholm för att bekämpa IS.

Nu strider Aysar Mohammed, 30, för en shiamilis som vissa hyllar som hjältar – och andra anklagar för grova krigsbrott.

– Jag tänker på att jag ska överleva det här och komma hem hel, säger han till Aftonbladet från fronten.

Ficklamporna lyste genom ökennatten och röjde de tre männen som ljudlöst rörde sig genom sanden väster om Mosul i Irak den 13 november i år.

Svenske Aysar Mohammed såg hur de närmade sig honom och hans grupp. Han hörde sitt befäl ropa i högtalaren:

– Stanna!

Men männen rörde sig snabbare. Befälet ropade igen:

– Nattkod?

Koden, som ändras varje dag, ska förhindra att de skjuter på sina egna. Den här natten bestod den av tre namn.

Men männen var tysta.

Aysar Mohammed såg i nattkikaren hur de förberedde sina vapen. En av de tog av sig sin ryggsäck och började rota i den.

Han hörde ordern från sitt befäl:

– Eld!

Aysar och hans kamrater sköt med sina kalasjnikov.

Senare hittade de två döda IS-män, som tagit sig till Irak från Syrien. Några meter bort låg ryggsäcken, full med handgranater och magasin. Den tredje mannen hade flytt, de såg hans fotspår försvinna bort i sanden.

Truckförare i Stockholm

Sedan en månad tillbaka deltar tiotusentals soldater i slaget om den IS-kontrollerade miljonstaden Mosul i norra Irak. Den irakiska armén anfaller från söder. Den kurdiska peshmerga-militären strider i öster.

Och i väster finns shiamiliser från folkfronten PMU (Popular Mobilization Units).

Shiaarmén har gjort sig känd för sin höga motivation och sin stridsduglighet. Samtidigt har den anklagats för att ha begått grova krigsbrott.

Ingen militär bakgrund

Aysar Mohammed, 30, kommer från Norsborg i södra Stockholm och är tjänstledig från jobbet som truckförare. Hans familj flydde från Irak till Sverige under Saddam Husseins diktatur.

Sedan ett år är han tillbaka i Irak för att strida för PMU mot terrorgruppen IS. Aysar Mohammed är frivillig – och får ingen lön.

– Jag hade ingen militär bakgrund. Men jag fick två veckors intensiv träning innan jag gick ut i kriget. Det kändes rätt att göra något för mitt land, säger han.

”Är extremt koncentrerad”

Aftonbladet når Aysar Mohammed på telefon när han befinner sig i öknen utanför den IS-kontrollerade staden Tal Afar, fyra mil väster om Mosul. Målet är att skära av terrorgruppens möjligheter att fly till Syrien. Eller få förstärkningar därifrån.

Efter att ha tagit över 15 byar de senaste veckorna förbereder de sig nu på att gå in i Tal Afar.

– Alla vi som är här längtar efter att vi ska få order om att anfalla, säger han.

Aysar Mohammed, som tidigare deltog i slaget om den irakiska staden Ramadi, tycker sig ha sett hur terroristerna har blivit allt mer inträngda.

”De har blivit svagare”

– Man märker att de har blivit svagare. De gör inte lika mycket motstånd längre och vi har inte förlorat lika många nu som i tidigare slag.

Men ännu har jihadisterna inte gett upp. Varje kväll, när solen gått ner, anfaller de Aysar Mohammeds grupp med granatgevär.

– Man blir ganska van. Jag har alltid min nattkikare, som jag tog med från Sverige. Och är extremt koncentrerad.

Hur tänker du när du sitter där i mörkret?

– Att jag ska överleva den natten. Och vara försiktig. Och hålla ögonen öppna.

Pekas ut av Amnesty

I oktober slog människorättsorganisationen Amnesty International larm om att civila sunnimuslimer som flyr IS områden i Irak utsätts för tortyr och avrättningar utan rättegång.

PMU pekades särskilt ut. Vid ett tillfälle ska tolv män och fyra pojkar, som själva lämnat över sig, ha skjutits ihjäl utan rättegång, enligt rapporten.

– Det här spär på våldsspiralen, sa Ami Hedenborg på svenska Amnesty till Aftonbladet då.

Men Aysar Mohammed menar att uppgifterna inte stämmer.

– Vi får order från högsta ledning att behandla alla civila väl. Det finns många extremister som vill smutskasta oss. Men det är PMU som är hjältarna här. I den irakiska armén fanns mycket korruption förut och utan oss hade IS varit i Bagdad nu.

IS krigare gömmer sig ofta bland civila. Hur gör ni för att hitta dem?

– Vi förhör männen. Sedan går vi in i deras hus och letar. Vissa är bra på att ljuga och spela teater. En gång träffade vi på en man som sa att han hatade IS. Sedan hittade vi en bild på honom i hans hus med vapen och IS-flagga och långt skägg.

Vad hände med honom sedan?

– Han behandlades väl.

Har du hört talas om att fångar torteras eller dödas?

– Nej. Det är inget jag har sett. Det kan ha förekommit att vissa i PMU har avrättat IS-män på plats. Och det är för att samma personer har gripits förut och lämnats till staten. Sedan har de betalat sig fria och plötsligt är de ute och krigar mot oss igen. Därför avrättas de på plats. Det är fel, men det finns ingen perfekt armé.

”Finns ingen perfekt armé”

Aysar Mohamed säger att han får ont i hjärtat när han ser civila som fastnat i kriget. Det första han tänker på är att få bort dem från striden.

– Vi ser till att skydda dem bakom våra linjer. Så fort det har lugnat ner sig brukar de skicka fram sina barn som är hungriga och törstiga. Vi delar alltid med oss, säger han.

Aysar Mohammed har två barn i Sverige, som bor hos sin mamma. Under året som gått har han rest mellan Sverige och Irak flera gånger.

– Jag brukar säga till barnen att jag ska åka på semester.

Förlorade kamrater

Den 3 november i år trodde han att han hade rest hem till Sverige för sista gången. Ett par dagar tidigare hade Aysars grupp tagit över ännu en by från IS.

En självmordsbombare närmade sig gruppen alltför snabbt. Soldaterna hann inte skjuta ner honom i tid.

– Sex av mina kamrater dog. Och två av dem stod mig nära. Det var jävligt tungt.

Aysar Mohammed bestämde sig för att resa till Sverige för gott. Men efter bara några dagar i Stockholm längtade han tillbaka igen.

– Det kändes som om jag hade svikit mina kamrater. Och svikit de civila som vi ska hjälpa.

”Jag är inte rädd för att dö”

Aysar Mohammed målar upp en mörk bild av Iraks framtid. Hatet och viljan att söka hämnd går djupt. Och även om IS krossas räknar han med att terroristerna återuppstår i en eller annan form.

Ändå ångrar han inte sitt val.

– Att resa hit för att strida mot IS är bland det bästa jag har gjort i mitt liv. Jag är inte rädd för att dö. Om jag dör så är det för en bra sak, säger han.

Fotnot: Under onsdagen inleddes slaget om staden Tal Afar.

SE OCKSÅ

Sju saker du bör veta om IS

FAKTA: Slaget om Mosul

Mosul har varit ockuperat av IS i två år.

På måndagsmorgonen sa Iraks premiärminister Haider al-Abadatt att offensiven för att ta tillbaka staden inletts.

1. De här deltar i slaget om Mosul:

  6 000 IS-anhängare finns inne i staden. De står mot:

  Uppemot 60 000 irakiska trupper, förstärkta med kurdiska peshmerga-soldater.

Dessutom deltar både sunnimuslimska och shiamuslimska miliser, som slåss med den irakiska (shiamuslimska) regeringens välsignelse. Mosul är en sunnimuslimsk stad och därför är de shiamuslimska soldaternas deltagande mycket känsligt. Miliserna har skördat stora framgångar på slagfältet, men har också anklagats för övergrepp på civilbefolkningen i sunnimuslimska områden.

  Situationen komplicerades ytterligare sedan även turkiska trupper samlats utanför Mosul. Något som väckt protester från den irakiska regeringen. Några shiamiliser har sagt att man kommer strida mot turkarna och "ge dem samma behandling som IS".

2. Så ska slaget gå till

De irakiska och kurdiska trupperna ska först rensa de närliggande byarna från IS-krigare. Anfallet ska ske från söder, norr och öster. Kurderna kommer att stoppa IS-krigare som flyr österut, samt ta hand om flyktingar. De kommer dock inte att gå in i staden. Själva stadskärnan ska tas av de irakiska specialtrupperna, som är tränade av USA, och som tidigare befriat städer som Tikrit och Falluja från IS.

3. Vad händer sedan?

  Få tvivlar på att IS kommer att besegras. Men vad som händer sedan är en stor anledning till oro. Slaget kommer att utlösa en stor flyktingvåg, med upp till 1 miljon människor.

– Mosul riskerar att bli den största katastrofen på många, många år. Hundratusentals människor kommer att behöva hjälp med vatten, mat, tak över huvudet - allt man kopplar samman med mänskliga katastrofer, säger Bruno Geddo, representant för FN:s flyktingorgan UNHCR, till TT.

  Många olika grupper har gått ihop för att krossa den gemensamma fienden IS, men frågan är vad som händer när slaget är vunnet? Det irakiska samhället är djupt splittrat efter år av sekteristiskt krig och i Mosul kommer det finnas tungt beväpnade sunni, shia, kurder och kanske även turkar i området. Shiamuslimska milisledare, som stöds av Iran, har gjort problematiska uttalanden före offensiven, som går ut på att slaget är ett led i att krossa sunnimuslimerna. Turkiet har å sin sida krävt att inga shiamuslimska miliser ska delta i Mosul.

Mosuls befrielse kan mycket väl sluta med ett allas krig mot alla, skrev Aftonbladets utrikeskommentator Wolfgang Hansson nyligen.

 PLUS:  Terrorgruppen IS

Publicerad:

LÄS VIDARE