Gör NHL-debut: ”Vågade inte tro det”

avPer Bjurman

Forsling har imponerat i Chicago och gör NHL-debut i natt.

New York. I natt kan en ny svensk stjärna tändas på NHL-himlen.

20-årige backen Gustav Forsling har lyckats knipa en plats i Chicago Blackhawks startuppställning och begår sin debut i säsongspremiären mot St. Louis Blues.

– Det känns väldigt speciellt att få den här chansen nu, säger den unge östgöten till Sportbladet.

I natt brakar världens bästa liga igång igen – och en ny uppsättning ynglingar från hela världen hoppas få drömmen om en plats i hockeyns mest gnistrande strålkastarsken uppfylld.

För Gustav Forsling slår den alltså in direkt.

Den blott 20-årige backen, ett av Linköpings stora utropstecken de senaste två SHL-säsongerna, har under sin första träningscamp i Nordamerika säkrat en tröja i Chicago Blackhawks – trots att konkurrensen bland just backarna är så hård att mer meriterade landsmän som Viktor Svedberg och Erik Gustafsson skickats till farmarlaget i Rockford.

”Pondus och tålamod”

– Vi anser att han har riktigt bra instinkter och blir bättre för varje dag som går. Han kan hjälpa vårt powerplay; han har ett jättebra skott, pondus och tålamod, förklarar stränge coachen Joel Quenneville.

Gustav själv låter som att han knappt kan tro att det som är på väg att hända verkligen är sant.

– Det är en mycket positiv överraskning. Jag kom visserligen hit med inställningen att jag skulle slå mig in i truppen men vet inte om jag egentligen vågade tro att jag skulle klara det, säger han på telefon från sin nya hemstad.

– Blackhawks är inte vilket lag som helst, de har ju vunnit tre Stanley Cup på några få år och konkurrensen är verkligen hård. Så det känns väldigt speciellt att få den här chansen.

Men det har verkligen gått bra, både under själva campen och i träningsmatcherna, det känner Gustav själv.

– Det är vissa detaljer i spelet här borta som tar lite tid att vänja sig vid men i huvudsak har det varit ungefär som jag föreställt mig och jag har kommit in i det rätt fort.

Inte nervös

Inte har han heller varit FÖR ”starstruck” över att plötsligt dela omklädningsrum med superstars som Jonathan Toews, Patrick Kane och Duncan Keith

– Nja, he he, det är klart, i början är det lite nervöst. Man blir väl lite storögd. Men sånt där går över rätt snabbt när man väl kör igång.

Nu återstår bara det stora testet – med föräldrar från Sverige på plats på fullsatta läktare och allt.

Nervöst?

– Det var mer nervöst häromdagen, när de jag väntade på besked om jag skulle få vara kvar eller inte. Nu känns det bara roligt. NHL-debut begår man inte varje dag.

ARTIKELN HANDLAR OM