”Blir chockad om hon är med i VM”

avMartin Tolén

Hårda domen i Finland: ”Inte särskilt förvånande”

Foto: TT
Janne Immonen dömer ut Johaugs chanser att få tävla i VM.

Therese Johaug är avstängd i väntan på sin dom.

Och tidigare dopade finländaren Janne Immonen väntar sig ett hårt straff för norskan.

– Jag skulle bli chockad om hon är med på VM i Lahtis, säger han.

Norska skidstjärnan Therese Johaug, 28, är avstängd i väntan på sin slutgiltiga dom efter att ha fastnat i ett dopningstest för den anabola steroiden clostebol.

Hon har hela tiden hävdat att hon är oskyldig och fick i sig clostebol via en läppkräm som hon blivit rekommenderad att ta av lagläkaren Fredrik S. Bendiksen.

– Folk får tro vad de vill. Den (min version) är sann. Jag blir väldigt ledsen när folk inte tror det, sa Johaug när hon träffade pressen förra veckan.

”Inte förvånande”

Men Johaugs förklaringar biter inte på Finland.

I stället kräver förre finske skidstjärnan Janne Immonen en lång avstängning för norskan.

– Det faktum att Johaug till exempel inte testades på fyra månader tyder på att det är orättvist mot åkare från andra länder. Du får oundvikligen känslan av att alla de bästa skidåkarna inte tävlar på lika villkor, säger Immonen enligt Ilta-Sanomat.

Immonen är heller inte särskild förvånad över att Johaug ertappats med en förbjuden substans.

– Om sanningen ska fram så är det som händer i Norge inte särskilt förvånande på något sätt. Det har bara varit en slags tidsfråga, säger han.

”Ska få ett hårt straff”

Immonen var själv en del av den stora finska dopningsskandalen under hemma-VM i Lahtis 2001 och blev själv avstängd i två år då.

– Oavsett om hon tagit det medvetet eller inte har brottet ägt rum och ska bestraffas i enlighet med lagen. Baserat på samma logik borde Johuag få ett hårt straff. Jag skulle bli chockad om hon är med på VM i Lahtis (2017).

ARTIKELN HANDLAR OM

USA-valet

Dopning