Hög risk för rymning för livstidsdömde Kim Sahindal

avJohanna Rapp

Kim Sahindal dömdes till livstids fängelse för att ha mördat sin exfrus nye sambo Åke.

Nu bedömer Kriminalvården att risken för att mördaren rymmer från anstalten är hög – dessutom är man rädd att han kan bli våldsam innanför murarna.

1 av 2

Kim Sahindal, 46, dömdes till livstids fängelse för att ha mördat 55-årige Åke i Bollnäs i december förra året. Åke var förlovad och sambo med Kim Sahindals exfru, Ayten. Hon hade lämnat Kim några år tidigare efter ett äktenskap som varit kantat av våld och kontroll.

– Jag blev isolerad och jag hade ingen frihet. Jag fick inte bestämma vart jag skulle åka, eller hur jag skulle klä mig eller sminka mig. Jag fick knappt prata med andra människor, jag var som inlåst i min egen kropp, har Ayten tidigare berättat för Aftonbladet.

Enligt domen tog sig Kim Sahindal in i exhustruns och Åkes bostad i Bollnäs, där han knivhögg honom till döds framför ögonen på bland annat Ayten och deras barn. Själv nekade 46-åringen till mordet.

Hög risk för våld

Nu har Kriminalvården beslutat att Kim Sahindal ska placeras på anstalten Salberga, som ligger i Sala.

Kim Sahindal har genomgått en utredning på riskmottagningen i Kumla för att utreda vart han ska hamna. Där har han genomgått personlighetstester och intervjuer och man har kommit fram till att det finns en hög risk för att Kim Sahindal ska försöka rymma.

De har också bedömt att det finns en hög risk för att 46-åringen kommer att fortsätta vara våldsam även inne på anstalten:

”Risken för att den intagne använder sig av hot och våld bedöms vara hög. Risken för att den intagne gör sig skyldig till annan allvarlig misskötsamhet eller kriminalitet bedöms vara hög”, står det i beslutet från Kriminalvården.

Bland annat Ikea-mördaren Abraham Ukbagabir har tidigare varit placerad på Salberga, liksom serievåldtäktsmannen Niklas Eliasson och den så kallade gryningspyromanen.

Kusin med Fadime Sahindal

Kim Sahindal är sedan tidigare dömd för bland annat skyddande av brottsling. Detta efter att han under den uppmärksammade rättegången kring mordet på Fadime Sahindal, som mördades 2002, sa att han hade mördat henne för att skydda den verklige mördaren, hennes far. Rätten trodde dock inte på att han mördat sin kusin, utan dömde fadern för mordet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott