SD ökar – kan bli vågmästare

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Jimmie Åkesson: Den här utvecklingen har vi väntat oss

Foto: Resultatet av Aftonbladets och United Minds undersökning. Klicka för större bild!

Sverigedemokraterna är större än någonsin och blir vågmästare i riksdagen.

Det visar Aftonbladet/United Minds väljarbarometer.

– Den här utvecklingen har vi väntat oss, säger partiledaren Jimmie Åkesson.

Foto: Jimmie Åkesson

Sverigedemokraterna ligger på 5,6 procent i den nya undersökningen, en ökning med 1,5 procentenheter sedan julimätningen.

– Vi räknar med att vi kommer att gå ganska starkt till valet. Vårt mål är att hamna på sex, åtta procent och detta är en bit på vägen. Det är högsta siffran något institut någonsin givit oss, säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Byter från PP till SD

Partiets framgång hänger förmodligen samman med att Piratpartiet backat rejält.

– Jag kan tänka mig att en del unga manliga proteströstare gått tillbaka från Piratpartiet till Sverigedemokraterna, nu när Piratpartiet uppmärksammats mindre under sommaren, säger Carl Melin, opinionschef på United Minds.

Han konstaterar att opinionsundersökningen kan ha påverkats av att den gjordes i semestertider.

– SD:s väljare tillhör ofta grupper som inte reser så mycket och under sommaren finns det en risk att man får tag i fler människor som inte rör på sig. Den typen av problem hanterar vi ganska bra med våra urvalsmetoder, men det kan bli lite osäkert.

”Satsar på kyrkovalet”

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är mycket nöjd.

– Vi gjorde en stark kampanj inför EU-valet och syntes en del i medier då. Det är väl främsta orsaken till att vi ökar nu. Nu kommer vi att satsa på kyrkovalet, bland annat med en kampanjtidning i miljonupplaga. Vi kommer också att försöka rekrytera lokalt, så att vi slipper tomma stolar i kommunfullmäktige efter valet.

Han räknar med att bli vågmästare och samarbeta med något av blocken i riksdagen, vilket Mona Sahlin sagt blankt nej till.

– När regeringsmakten står på spel tror jag alla partier är beredda att prata med oss, säger Åkesson.

KD utanför riksdagen

Undersökningen visar att oppositionens ledning över de borgerliga minskar, Socialdemokraterna ligger nu under 30 procent.

Dessutom hamnar både Kristdemokraterna och Piratpartiet utanför riksdagen. Efter Sverigedemokraterna ökar Folkpartiet mest.

Publicerad: