Kalmar FF

Taktiskt drag kunde räddat Kalmar

avHenrik Lundgren

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Utspelade i första halvlek.

Ett ändrat spelsystem höll på att rädda en poäng till Kalmar.

– Vi har svårt att spela oss loss, säger Nanne Bergstrand.

Kalmartränaren överraskade med att flytta ner Rasmus Elm och spela med en rak fembackslinje i den allsvenska premiären. Häcken tackade och tog emot, och mestadels under den första halvleken spelade Kalmar med nio man runt eget straffområde och så Papa Diouf som ensam spjutspets någonstans mitt på egen planhalva.

Häckenspelarna flög omkring som getingar runt Kalmar-målet och kunde med lite skärpa ha gjort både tre och fyra mål i den första halvleken. Det var ohållbart, och det insåg Nanne Bergstrand i paus.

Häckens offensiv bröts genom att Kalmar själva blev mer offensiva.

– Vi kom för djupt ner i den första halvleken, beroende väldigt mycket på att vi hade svårt att spela oss loss ur situationerna. Det blev enbart spel på kontring i stället för ett lite mer uppehållande spel, säger Kalmartränaren.
Rasmus Elm flyttades upp centralt på mittfältet och KFF spelade i stället med en 4-3-3-uppställning. Det gav inte direkt fler målchanser, men det fick stopp på Häckens offensiv.

– De fick mer stopp på oss, vi kom inte till halva plan lika lätt som vi gjorde i den första halvleken, säger Häcken-tränaren Andreas Alm.

Men just som hoppet om poäng började öka för Kalmar kapade nyförvärvet, högerbacken Chima Akas, Häckenspelaren Daleho Irandust och straffen var solklar.

– Taktiskt så gör vi en bra match fram till 1-0-målet. Sen blev det lite mer hawaii, säger Bergstrand.

ARTIKELN HANDLAR OM