Klubben har dubbla guldchanser: ”Kul att gå runt i Västerås just nu”

Av: Magnus Wilsson

Publicerad:
Skutskärs Malin Andersson och Västerås Malin Persson
Foto: TOBIAS STERNER / BILDBYRÅN
Skutskärs Malin Andersson och Västerås Malin Persson

Båda lagen är i SM-final.

Nu siktar Västerås herrlag mot sitt guld nummer 21 medan damerna går för sitt första.

– Det är underbart att få vara i den här bubblan, säger lagkaptenen Malin Persson.

Första gången en förening hade både sitt dam- och herrlag i en SM-final i bandy var 1982. Då var Boltic en stormakt på både dam- och herrsidan inom svensk bandy. Från 1982 till 1988 hade föreningen ett lag i både dam- och herrfinalen. Vid tre av de finalerna (-82, −84 och −85) stod föreningen som segrare med båda lagen. Senast var det Sandviken 2012 och 2013. Då vann de en varsin final, men inte under samma år.

Nu är det Västerås tur. Herrarna har sammanlagt tagit 20 SM-guld. Damerna har tagit 0. För herrarnas del är det säsongens suverän Villa Lidköping som står för motståndet, medan damerna måste ta sig förbi de regerande mästarna Skutskär.

– Det syns lite överallt och det snackas bandy. Det är underbart att få vara i den här bubblan under de här veckorna. Så nu ska vi njuta av det under matchen med publikens stöd bakom oss och det kommer ge oss en oerhörd styrka, säger damlagets lagkapten och landslagsstjärna Malin Persson.

– Det känns som att det pratas lite mer. Det är ändå en dubbelfinal där både herrarna och damerna kan vinna guld så det blir lite mer hajp kring det. Det är kul att gå runt i Västerås just nu, säger herrlagets storstjärna Simon Jansson.

Andra finalen någonsin

Vägen till finalen avslutades med en dramatisk semifinal mot Villa Lidköping för damerna. Efter att ha haft en betryggande 5–2-ledning tappade de till 5–5 på två minuter, men kunde till slut avgöra i slutet av matchen.

– Vi visar styrka och gör jobbet hela vägen och vinner den matchen. Det tar vi verkligen med oss till på lördag, säger Malin Persson.

Senast damlaget var i en final var 2017, deras första final någonsin och då slutade det med en 1–3-förlust mot Kareby. Redan då var lagkaptenen med och vet lite vad som krävs i en final.

– Det är ändå en lite större match än vanligt, men det är på planen det avgörs och då gäller det att vara där här och nu, säger hon.

Vad blir nyckeln på lördag?

– Att våga släppa lös och göra det vi kan. Vi är ett bra bandylag och gör vi det vi ska då är vi väldigt duktiga och kommer göra det väldigt svårt för Skutskär. Vi vill stå som vinnare där på lördag, säger hon.

”Tror på det här laget”

För herrarnas del kunde det ha sett helt annorlunda ut. I den sista seriematchen lyckades laget slå Sandviken med de två måls marginal de behövde för att kliva förbi just Sandviken i tabellen. Något som ledde till att de inte kunde ställas mot Villa Lidköping före en eventuell final. Nu är de där.

Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

– Jag tror att nyckelmatchen för att ta oss hit var mot Sandviken när vi vann med just de mål som vi behövde. Både den och matchen innan här i Uppsala mot Sirius när vi vann med mycket mål. Jag tror att det var väldigt viktigt för oss att vi kom tvåa och fick en bättre väg till finalen, säger Simon Jansson.

– Givetvis var det tufft med ett slutspel mot ett bra Vänersborg och ett bra Bajen, men vi känner oss starka på hemmaplan och fick hemmaplansfördel som betydde väldigt mycket.

Villa Lidköping kommer till finalen som favoriter, men Simon Jansson är säker på vilken känsla som han kommer att känna efter slutsignalen på lördag.

– Glädje. Jag tror på det här laget så jag tror på glädje.

Publicerad:

LÄS VIDARE