Rekordmånga civila dödsoffer i Afghanistan

Av: TT

Publicerad:
En skadad man får hjälp efter en självmordsattack i Kabul i januari. Arkivbild.
Foto: Massoud Hossaini/AP/TT
En skadad man får hjälp efter en självmordsattack i Kabul i januari. Arkivbild.

Våldet mot civila i Afghanistan har nått en rekordhög nivå, visar nya siffror från FN. Under årets sex första månader dödades totalt 1 692 civila i den väpnade konflikt som plågat landet i många år.

Det är en procent mer jämfört med samma period 2017, och den högsta siffran sedan FN-organet Unama började föra statistik 2009.

Självmordsdåd och attacker med flera beväpnade gärningsmän är de två enskilt största anledningarna bakom de mörka siffrorna. Enligt FN ligger extremistgruppen IS bakom drygt hälften, 52 procent, av antalet dödade och skadade i den här typen av attacker, medan talibanerna ligger bakom 40 procent.

Utöver dödsoffren skadades 3 430 civila mellan januari och juni, en minskning med fem procent sedan förra året.

Det stora antalet civila offer skördades trots den vapenvila som regeringen och talibanerna kom överens om i och med högtiden id al-fitr i mitten av juni. Vapenvilan skuggades dock av två allvarliga självmordsdåd i provinsen Nangarhar i östra Afghanistan. IS, som inte var en del av vapenvilan, tog på sig attackerna.

Talibanerna är den enskilt största väpnade gruppen i Afghanistan, men även IS har vid många tillfällen visat sig vara kapabla att utföra dödliga attacker i landet.

Rättad: I en tidigare version av texten förekom en felaktig siffra om andelen IS- respektive talibanattacker. Rätt är att IS står för 52 procent av det totala antalet dödade och skadade civila i självmordsdåd och attacker med flera beväpnade gärningsmän, talibanerna för 40 procent.

Publicerad: