Beskedet: Kommunal lämnar Nordea

avOlof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

Kommunal gör nu verklighet av sitt hot och lämnar Nordea.

Förbundet har minst en miljard kronor i banken.

– Vi kommer skyndsamt börja sälja av våra investeringar. Vi vill inte vara kunder i en bank som agerar så här, säger ordförande Tobias Baudin.

Foto: Lasse Allard
Flyttar sina pengar Kommunals ordförande Tobias Baudin vill inte längre ha med storbanken Nordea att göra. Fackförbundet tar ut över en miljard kronor. ”Vi vill inte vara kunder i en bank som agerar så här”, säger Baudin. Tidigare har både Handels och Transport gett samma besked.

I juli gick fackförbundet Kommunal ut och hotade med att lämna Nordea om banken flyttar huvudkontoret till Finland. Nu har banken fattat sitt beslut – och Kommunal gör verklighet av hotet.

Kommunals förbundsstyrelse fattade i onsdags beslut om att påbörja avvecklingen av sitt kapital i banken, totalt handlar det om över en miljard kronor.

– Nordea har valt en utpressningsmetod och lämnar nu landet. Vi motsätter oss kraftigt det agerandet och därför vidtar vi de här tuffa åtgärderna, säger Tobias Baudin, ordförande i Kommunal.

Regeringens höjning av resolutionsavgifterna har varit en av Nordeas förklaringar till flytten. Avgifterna ska kunna användas vid en ekonomisk kris där staten tvingas gå in och rädda banker, en modell som Nordea har kallat en bankskatt.

Stryper medlemslånen

Tobias Baudin ser avgifterna som en garant för att inte välfärden och kommunals medlemmar ska få betala vid framtida bankkriser.

– Vi väljer banker som vi tycker agerar på ett ansvarsfullt sätt. Det gör inte Nordea, varken vd:n eller styrelsen. Ingen annan bank i Sverige agerar som Nordea gör, säger han.

Utöver placeringar i banken ska Kommunals ekonomienhet gå igenom andra tjänster som förbundet har i Nordea, i syfte att se vad som kan avvecklas. Kommunal erbjuder också medlemmarna lån i banken – något som det i framtiden kommer bli slut med. Förbundet ska driva att hela LO slutar med medlemslån i Nordea.

Fler förbund kommer följa efter

Tidigare har Handels och Transport meddelat att de lämnar Nordea efter besked om flytten. Tobias Baudin tror att fler förbund kommer att följa efter.

– Det är många som har varit inne på det. Men vi är det förbund som har mest placeringar i Nordea.

Nordea fattar det formella beslutet på en stämma i vår, även om allt pekar på att flytten blir av. Om flytten mot förmodan skulle stoppas kan Kommunals förbundsstyrelse fatta ett nytt beslut.

– Då får vi se hur långt vi har kommit i vår avveckling, säger Tobias Baudin.

Nordea vill inte kommentera Kommunals beslut, mer än att banken tycker att det är tråkigt.

– Generellt beklagar vi alltid om kunder lämnar oss, säger Janina Pfalzer, pressekreterare på Nordea.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM