Tonåring misstänks för tortyrmisshandel – filmade allt

avJoakim Magnå, Richard Aschberg

NYHETER

Tonårspojken tjuvåkte i tunnelbanan och åkte fast.

I hans mobiltelefon hittade polisen en film som visar hur en naken man misshandlas blodig, dödshotas med pistol och tvingas hoppa i Riddarfjärden, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Nu har pojken häktats misstänkt för tortyrmisshandeln.

1 av 6 | Foto: LASSE ALLARD

Ynglingen häktades på lördagen misstänkt för grov misshandel, grovt olaga hot, grovt olaga tvång och grovt vapenbrott.

– Det stämmer, han häktades i dag och har suttit anhållen här på Södermalm, säger Carl Lauffs, stationsbefäl på Södermalm i Stockholm.

Tillsammans med två andra personer ska pojken, som är i 15-årsåldern, ha slagit en man blodig på Söder Mälarstrand den 5 september.

Den utsatte mannen var naken under den förnedrande tortyrliknande misshandeln. Han angreps med sparkar och slag mot huvudet och kroppen, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Den nu häktade pojken ska också ha gjort mantelrörelse på en pistol och riktat den mot mannen – som bad för sitt liv, enligt Aftonbladets uppgifter.

Slutligen tvingade förövarna mannen att hoppa i vattnet i Riddarfjärden.

Avslöjades av en slump

Allting avslöjades av en slump i torsdags – drygt två veckor senare.

Den misstänkte tonåringen ska då ha stoppats utan färdbevis på Mariatorgets t-banestation. Vid kontroll hittades en mindre mängd narkotika på honom och han fördes till Södermalms polisstation för vidare utredning.

På stationen kontrollerades pojkens mobiltelefon. Där fann polisen bilder och en film som visar händelseförloppet vid misshandeln den 5 september.

Vid husrannsakan hemma hos honom hittade polisen kläder som liknar det han hade på sig vid misshandeln, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Bekanta med varandra

Polisen ska också ha hittat offrets pass hemma hos en bekant till den misstänkte pojken. Dessutom ska det gå att känna igen den misstänkte gärningsmannens röst från filmen.

Den misstänkte och offret uppges vara bekanta med varandra.

Ärendet handläggs av ungdomspolisen på Södermalm. Aftonbladet har utan framgång sökt åklagaren.

ARTIKELN HANDLAR OM

Södermalm