Mejla

Wolfgang Hansson

Vi kan bara hoppas att ett nytt världskrig inte bryter ut

Publicerad:
Uppdaterad:

Donald Trumps eget parti närmar sig samma slutsats som omvärlden redan dragit.

Att USA:s president är inkompetent och en fara för landet och världen.

Men går det att göra någonting åt problemet?

1 av 2 | Foto: Michael B. Thomas/AP
Donald Trump.

I det ständiga bruset där inte en dag går utan att skandaler och verbala stridigheter mellan Vita huset och omgivningen så framstår ändå senator Bob Corkers uttalanden i början av veckan som sensationella.

Republikanen från Tennesse är en partiets ledande senatorer. När han anklagar presidenten för att driva administrationen som "en dokusåpa" och vara så opålitlig att han riskerar "driva landet in i ett tredje världskrig" är det mer än bara ett av de många magsura twitterbråk som Trump ständigt är indragen i.

Jag kan inte påminna mig att en senator från presidentens eget parti så fullständigt dömt ut en sittande president.

Vad Corker i praktiken säger är att Trump är helt okvalificerad för jobbet. Men inte nog med det. Han är dessutom farlig.

Runnit över

Innan en republikansk senator går ut offentligt men en så totalt nedgörande kritik måste han ha funderat både länge och väl. Glaset är inte bara fullt. Det har svämmat över under en längre tid.

Lika uppseendeväckande är att inga ledande republikaner skyndat till Trumps undsättning. Det enda stöd Trump får är från vicepresident Pence och sin gamle vapendragare Steve Bannon.

Corker yttrar vad väldigt många republikanska kongressmän säger mellan skål och vägg men hittills låtit bli att uttala offentligt för att inte skada partiet och sig själva.

Republikanerna har egentligen drömläge. De har egen majoritet i både senaten och representanthuset. Dessutom har de sin egen man i Vita huset.

Gett upp

Förutsättningarna för att få igenom republikanernas politik kunde inte vara bättre.

Bortsett från att presidenten heter Donald Trump.

De som trodde att Trump efter en tid i Vita huset skulle lära sig jobbet och sätta sig in i sakfrågorna har gett upp.

Medarbetarna har, om man får tro de anonyma källorna i Vita huset som ständigt citeras i amerikanska medier, fullt sjå med att hålla en ilsken Trump i schack och förhindra de värsta utfallen och felbesluten.

Eftersom Trump saknar tålamod och förmågan att lägga fram genomarbetade förslag får partiet trots sitt unika läge svårt att få igenom sin politik. Först misslyckades Trump med sitt inreseförbud för muslimer. Sedan med det viktigaste löftet av alla, att avskaffa Obamacare och ersätta det med "någonting mycket bättre".

Världskrig av misstag

I takt med att han gör sig osams med nya kongressmän så ökar svårigheterna att få igenom nästa förslag, hans stora skattereform.

Corkers uttalande visar att ledande republikaner nu också börjar oroa sig för vad Trump gör med USA:s ställning i världen. Framför allt är det hans hantering av Nordkoreas kärnvapenhot som skrämmer.

Det är inte längre bara ledare i Europa som fruktar att Trump av misstag ska starta ett tredje världskrig. Samma oro finns ända in i Capitolium.

Länge försökte republikanerna svälja Trumps oberäknelighet, hans tendens att göra sig osams med USA:s allierade och skapa allmänt kaos i beslutsprocessen. Nu verkar alltfler få nog.

Kärnvapen

Trump har redan orsakat stor skada på samtalsklimatet i världspolitiken med sin okunskap och sina aggressiva utfall. Han har sagt upp klimat- och handelsavtal som förhandlats fram under många år.

Han är i färd med att öka spänningen i världen genom att sluta godkänna kärnavtalet som garanterar att Iran inte skaffar sig kärnvapen.

Detta trots att hans egen försvarsminister och utrikesminister vill hålla fast vid avtalet och att kontollorganen säger att Iran uppfyller sina förpliktelser. Trump är med andra ord helt i onödan på väg att skapa ännu en kris i världen bara för att uppfylla ett vallöfte till sin väljarbas.

Riksrätt

Tyvärr är det svårt att göra något åt problemet. Trump är vald i drygt tre år till och inget säger att han inte kan bli omvald för ytterligare fyra år. Chansen att riksrätt ska bli av är just nu inte stor. Inte heller att det 25:e tillägget ska användas för att tvinga bort honom.

Nu handlar det bara om att minska skadeverkningarna och hoppas att det tredje världskriget inte blir av.

Av: Wolfgang Hansson

Publicerad:

LÄS VIDARE