Martin Olsson till HIF

”Förstår att det kan ses märkligt”

Av: Emelie Fredriksson, Johan Flinck

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

I måndags deklarerade Helsingborgs IF sin djupa ekonomiska kris.

I dag blev förre landslagsstjärnan Martin Olsson klar för klubben.

Men kontraktet ska inte belasta HIF:s ekonomi alls.

– Vi är mycket glada för Martins generositet i detta fall, säger Robin Lundgren, administrativ chef.

Det var i måndags som Helsingborgs IF kallade till presskonferens och förklarade att man skulle gå 17 miljoner back på coronakrisen och att klubbens existens var i fara.

Två dagar senare presenterar man förre landslagsstjärnan Martin Olsson som nyförvärv.

– Vi förstår att det kan ses märkligt att ta in en spelare i denna situation. När vi får möjligheten att ta in en spelare som Martin Olsson utan att det påverkar vår ekonomi tar vi den möjligheten. Vi är mycket glada för Martins generositet i detta fall och att vi kunnat hitta en överenskommelse där både han hjälper oss och vi honom, säger Robin Lundgren, administrativ chef i HIF, i ett pressmeddelande.

Men HIF vill inte svara på om Olsson därmed spelar gratis.

– Utan att gå in på avtalet så kan jag säga att vi hade inte tagit in en spelare som belastar vår ekonomi. Sedan får man tolka det precis som man vill, säger chefsscouten Adil Kizil.

Aldrig spelat i HIF

Olsson kommer från Helsingborg men har aldrig spelat för HIF. Han lämnade moderklubben Högaborg, stans stora plantskola, 2006 för att bli ungdomsproffs i engelska Blackburn. Efter 14 år och över 300 matcher i Englands två högsta ligor återvänder han nu till svensk fotboll.

Kontraktet gäller till den 30 juni så det är inte säkert att han hinner spela någon tävlingsmatch för HIF.

– Att få representera sin hemstad där man är uppväxt är en skön känsla. Jag vill bara spela fotboll och komma igång rejält så kontraktet kommer inte påverka klubben. Detta gör jag mer för fotbollen. Min familj, vänner och kusiner är härifrån så det var ganska enkelt beslut, säger Olsson, som inte spelat en match sedan han drog av hälsenan i december 2018, i pressmeddelandet.

Klubblös sedan i somras

Han har varit klubblös sedan i somras då kontraktet med Swansea gick ut. I perioder har han och tvillingbrorsan Marcus, som fortfarande är klubblös, tränat med HIF.

– Kroppen känns bra. Jag är sugen på att spela matcher men man måste vara lite smart också. Jag kan inte gå in och spela 90 minuter direkt, säger 31-åringen som spelar två EM och ett VM.

Huvudtränaren Olof Mellberg spelade EM 2012 med Olsson.

– Martin var en vänsterback av mycket hög internationell klass innan skadan. Nu ska vi göra allt vi kan för att snabbt få honom i form så att han kan bidra i HIF och få fart på karriären igen, säger Mellberg.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.