Hotet från Stordalens flygbolag: Sänk lönen – eller få sparken

Sunclass Airlines kan varsla alla kabinanställda i Sverige

Av: Gustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:

Ving

Ving-koncernens flygbolag Sunclass Airlines är i djup kris.

Den svenska kabinpersonalen har fram till midnatt på sig att ta ställning till ett ultimatum från företagsledningen: Gå med på sänkt lön, eller riskera uppsägning.

– Många mår väldigt dåligt över det här, säger en källa till Aftonbladet.

Den norska hotellkungen Petter Stordalen togs emot som en frälsare när det i höstas stod klart att han – tillsammans med flera andra investerare – köpt resebolaget Ving.

– Den här affären är speciell. Den representerar hjärta och hjärna, sa Stordalen på en presskonferens i centrala Stockholm.

Men nu är situationen en helt annan. Ving har drabbats hårt av coronapandemin, och koncernens flygbolag Sunclass Airlines har ställt de kabinanställda inför ett ultimatum.

”För att vi ska kunna gå vidare med en lösning som gör att vi inte behöver säga upp alla flygande i Sverige så krävs det alla alla säger ja”, skriver företaget i ett internt dokument som Aftonbladet har tagit del av.

Foto: TT
Foto: TT
Genom sitt bolag Strawberry Group tog Petter Stordalen över Ving hösten 2019.

Det som de omkring 180 personerna som ingår i den svenska personalstyrkan har att ta ställning till är en lönesänkning på runt 20 procent. Om tillägg som provision och traktamente räknas in blir tappet ännu större.

Enligt företagsledningen är åtgärden helt nödvändig för att undvika ett stort varsel.

”Det skulle bli outhärdligt tungt om vi tvingas inleda uppsägningar av alla”, skriver en chef i ett vädjande mejl.

De anställda måste svara senast midnatt på onsdagen. Alla som vill rösta ja kan ge besked på nätet, men den som inte tänker acceptera uppgörelsen måste kontakta en överordnad.

En källa med insyn uppger för Aftonbladet många upplever en hård press från företagsledningen.

– De säger att det är viktigt att alla svarar ja och att de därför vill diskutera med den som vill säga nej. Du kan ju tänka dig vilken svår situation det är för personalen.

– Många har jobbat i 20–30 år och har familjer att försörja. Det här är ett helvete för dem.

Sunclass får stöd för korttidspermitteringar från Tillväxtverket fram till den 30 november. Enligt förslaget ska lönesänkningarna börja gälla efter det.

– Det är så fult att de drar nytta av skattepengar och sedan kräver att personalen går med på sänkt lön. Som jag ser det är de bara intresserade av att göra investerarna nöjda, säger Aftonbladets uppgiftslämnare.

Fackförbundet Unionen säger nej

Förhandlingarna mellan arbetsgivaren och fackförbundet Unionen inleddes före sommaren. Samtalen är nu pausade.

– Företaget är fria att ställa en sådan här fråga till de anställda, men inget händer innan överläggningarna återupptas. Enligt planen ska det ske om några veckor, säger Lena Georgsson Wirkkala på Unionens pressjour.

Facket motsätter sig förslaget.

– Det skulle drabba de anställda väldigt hårt. Det leder till sämre a-kassa, sjukförsäkring och pension.

– Det är ett sluttande plan. Vi kommer aldrig gå med på lönesänkningar.

Sunclass: En kamp för överlevnad

Lisbeth Nedergaard är kommunikationschef på Sunclass Airlines. Hon menar att det finns en stor förståelse för krisåtgärden.

– Vi har fått många svar, och hittills har alla röstat ja. Personalen accepterar detta för att kunna behålla sina jobb.

Sunclass har även anställda i Danmark och Norge. Där har motståndet inte varit lika hårt som i Sverige, enligt Nedergaard.

– Det här är en kamp för att överleva. Det har man insett i de andra länderna.

Till skillnad från konkurrenterna Apollo och Tui har Ving ännu inte kommit igång med reseverksamheten. De första flygen ska lyfta mot Kroatien, Grekland och semesterfavoriten Mallorca den 25 juli.


PODD Coronafrågorna som vi saknar bra svar på

Vi pratar med Aftonbladets reporter Nivette Dawod om vilka frågor vi ännu inte fått svar på när det gäller coronapandemin.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE