Kändishästen värderas till 140 miljoner kronor

Jackpott för Hasse Backe och Lasse Granqvist

Av: Christoffer Wickman

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: BILDBYRÅN
Lasse Granqvist

Kändishästen Greenshoe stallas upp som avelshingst – och därmed avslutar han tävlingskarriären.

Samtidigt värderas den treårige stjärnhästen till över 140 miljoner kronor.

– Det föds nog bara tio hästar som honom på ett århundrade, säger Anders Ström hos Stall Courant.

Det var under torsdagen förra veckan som nyheten slog ned som en bomb. Treårige travhästen Greenshoe, som tränas av svenske supertalangen Marcus Melander i USA, kommer att stallas upp som avelshingst på Hanover Shoe Farms efter årsskiftet.

Greenshoe ägs av svenske investeraren och Unibet-grundaren Anders Ström, tillsammans med de svenska tv-profilerna Hasse Backe och Lasse Granqvist, samt den norske tv-profilen Morten Langli.

Ägarna har tagit beslutet att låta Greenshoe syndikeras i 120 andelar, där priset per andel blir 120 000 dollar, vilket gör att den treårige hingsten värderas till 14,4 miljoner dollar.

”De hör hemma hos oss”

Kändishästen Greenshoe har varit den stora snackisen på amerikansk mark i år och han har hyllats något enormt, bland annat som en av de bästa travhästar som någonsin satt fyra hovar på en travbana.

– Han visade tidigt talang i träningen under våren som tvååring. Han är enligt mig den mest kapabla och mest tekniska hästen sedan Muscle Hill och det föds nog bara tio hästar som honom på ett århundrade. Jag ser fram emot att följa hans karriär som avelshingst och jag kommer självklart betäcka mina bästa avelsston med honom, säger Anders Ström i Stall Courant i ett pressmeddelande.

Kretsen kring hästen ska under sommaren ha varit runt på flera stuterier, och valet föll till slut på Hanover Shoe Farms. Hanover Shoe Farms har enligt uppgift köpt 20 procent i Greenshoe. Greenshoe spås en lysande framtid som avelshingst och på auktionen i Harrisburg 2022 kommer ett stort antal ettåringar efter honom att säljas.

– I nästan ett århundrade har Hanover Shoe Farms knutit de bästa avelshingstarna till sig och vi fortsätter att knyta till oss topparna. Potentiella hingstar av Greenshoes kaliber dyker inte upp ofta, men när de väl gör det så hör de hemma hos oss, säger Russel Williams på Hanover Shoe Farms i ett pressmeddelande.

”Jätteglad över affären”

Greenshoe har hittills tjänat runt nio miljoner kronor som unghäst i USA då han tagit åtta segrar på tolv starter och så sent som i augusti slutade han tvåa i världens största unghästlopp Hambletonian på Meadowlands i USA.

– Vi i stall Courant har sagt att vi vill behålla minst 30 delar i hästen som vi vill ha till våra egna ston och som vi kan sälja betäckningsrätter genom. Jag är jätteglad över den här affären, säger Anders Ström till facktidningen Travronden.

Kretsen kring Greenshoe meddelar att hästen kommer att starta tre till fyra gånger till i år, innan han stallas upp som avelshingst.

Trav365 har sökt Hasse Backe och Lasse Granqvist för en kommentar

Publicerad:

LÄS VIDARE