Årsbästa av Pontus Tidemand i Wales VM-rally

Tom Kristensson tog silver i JVM

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
Årsbästa av Tidemand i Wales när Tom Kristensson vann JVM i rally
Foto: M-sport
Årsbästa av Tidemand i Wales när Tom Kristensson vann JVM i rally

I Wales fick Pontus Tidemand chansen att köra WRC för fjärde gången.

Och han svarade med säsongens bästa resultat.

– Det känns som att jag har knäckt koden till hur man kör en WRC-bil, säger han.

Svensken inledde VM-säsongen med att köra WRC i Monte Carlo på asfalt och is, han följde upp med Rally Sweden på snö. Därefter väntade ett sju månader långt uppehåll innan han tävlade han i Turkiet på grus och i helgen fick han chansen i Wales VM-rally.

Där fick han ta sig an svåra väderförhållanden och ett halt och lerigt underlag.

– Det är fyra rallyn med helt olika karaktärer, berättar Pontus.

– Varje gång har jag fått hantera bilen på nya underlag med nya svårigheter och på så sätt lärt mig massor och konstant fått nya erfarenheter, samtidigt som det ur det perspektivet har varit lite att börja på nytt i varje tävling. Men det är också så här man verkligen lär känna bilen och det är den enda vägen till att kunna vara med och kriga ordentligt framöver.

Årsbästa av Pontus Tidemand i Wales VM-rally

Svensken och kartläsaren Ola Fløene fick kämpa för att få till inställningarna under fredagen, men det fungerade allt bättre och de avancerade. Under lördagen fortsatte de att köra allt bättre och under söndagen tog sig ekipaget upp på plats sju, trots att SS20 ströks på grund av hårda vindar.

Det är Pontus Tidemands bästa placering i WRC.

- Vi har haft en riktigt bra utveckling den här helgen. Det har blivit bättre och bättre för varje dag och många stora bitar har fallit på plats. Det känns som att jag har knäckt koden till hur man kör en WRC-bil och jag hade gärna kört på ett par dagar till för att fortsätta finslipa, säger Tidemand.

– Nu tappar vi cirka en halv sekund per kilometer och mycket handlar om att lära sig bromsa senare och gå på maxfart där man kan. Efter en såhär tuff tävling som började kämpigt, är det otroligt skönt att ändå åka hem med en positiv känsla av att vi definitivt är på rätt spår. Jag hoppas vi snart är tillbaka för att fortsätta fighta oss framåt och uppåt.

Tom Kristensson tog JVM-silver

Tävlingen vanns av Ott Tänak som också leder VM med 28 poäng över den regerande mästaren Sebastien Ogier när nu två deltävlingar återstår.

I JWRC vann Jan Solans, Spanien, VM-titeln och den svenske debutanten Tom Kristensson slutade tvåa i den sista deltävlingen vilket det räckte för ett JVM-silver. Petter Solberg vann klassen WRC2 och i sitt sista VM-rally och sonen Oliver var 13:e man.

Publicerad: