Adam Pålsson brinner för att få kliva ned i helvetet

Av: Jan-Olov Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4
Nu dyker Adam Pålsson, 28, upp som infiltratör i undre världen i SVT:s thrillerserie ”Innan vi dör”.

Snart ska han spela Ted Gärdestad på film.
Men först dyker Adam Pålsson, 28, upp som infiltratör i undre världen i SVT:s thrillerserie ”Innan vi dör”.
– Jag har längtat efter att få spela en riktigt sårig och destruktiv person. Att få kliva ned i helvetet, säger han.

LÄS VIDARE

Det får han göra med besked i serien som startar på söndagskvällen.
Där spelar han Christian som jobbar upp sig på en krog som drivs av undre världen. Han blir polare med gangsterbossen (Alexej Manvelov). Samtidigt är han polisens hemliga infiltratör. Men en av poliserna avskyr han hjärtligt – sin egen mor (Marie Richardson). Hon som satte dit honom för knarklangning så att han hamnade i fängelse…
Är det inte en konstig historia, med en mamma som svek sin son i så hög grad?
– Det tycker jag naturligtvis, av det enkla skälet att jag försvarar min rollfigur så envetet. Christians och mammans relation är genomfrusen, det är det som ger näring och gör historien förhoppningsvis stark.
Ett tag kändes det som man knappt kunde sätta på tv:n eller gå på teatern, utan att Adam Pålsson dök upp.

Försöker ligga lågt

Arne Dahl-deckare, ”Bron”, ”Boy machine”, titelrollen i ”Amadeus” på Dramaten, en miniroll i BBC-serien ”Life in Squares” och så utskällda ”Boys”.
– Nu försöker jag ligga lågt. Jag har faktiskt lovat mig själv att bara tacka ja till roller som om det är det allra sista jag gör. Annars är regeln att jag måste tacka nej. Så kände jag när jag tackade ja till ”Innan vi dör”. Sedan får vi se hur länge jag kan hålla det, av ekonomiska skäl…

Hört positivt om ”Boys”

Och sedan går Adam igång på att jag kallar ”Boys” för utskälld tv-serie.
– Av Aftonbladet, kanske. Det får man försöka vara oberörd av. Men jag har också fått mycket positiva kommentarer om den, även om de flesta nog fortfarande känner igen mig från ”Torka aldrig tårar utan handskar”.
Jonas Gardell-serien för fem år sedan, om hur aids blev ett bakslag för de homosexuellas frigörelse på 1980-talet, blev Adams stora genombrott. Men innan dess hade han bland annat gjort Hannes Holms ”Himlen är oskyldigt blå”.
Döpt efter en Ted Gärdestad-låt. Och i vår drar inspelningen av filmbiografin om en av våra allra folkkäraste artister igång - med Adam i huvudrollen.

Vill inte prata om kommande filmen

– Det blir spännande. Men jag får inte… jo, det är klart jag får, men jag vill inte prata om den nu, den återkommer vi till.

Första gången jag träffade Adam var han bara 17 år och gjorde huvudrollen i Daniel Lind Lagerlöfs ”Buss till Italien”. Under några dygn följde jag inspelningen i Domodossola i Italien. Adam var en av två tonårskillar som blev förälskade i en vuxen körledare (Livia Millhagen). För Adam är inspelningen ett starkt minne.
– Oj, vad kul vi hade där. Första utlandsresan på egen hand och jag hade en stark känsla av att Nu börjar livet. Och det gjorde det också.
– Och vad jag saknar Daniel Lind Lagerlöf!
(Regissören befaras ha drunknat och omkommit i samband med att han letade inspelningsplatser för en film på västkusten i oktober 2011)
Vi återgår till Christian i tv-serien. Är han dumdristig eller modig? Och hur är Adam själv?

Gjort dumdristiga saker

– Det är två olika saker. Modig vet jag inte om jag varit, men… dumdristiga saker har jag absolut gjort i mina dagar. Jag växte upp i en kranskommun i förorten som var jävligt tråkig. Jag målade graffiti, då riskerade man livet några gånger när man surfade på tågen, så jag kan väl tacka min lyckliga… men varför berättar jag det här för Aftonbladet? Blir det rubriker nu? Det var ju under de tidiga tonåren, när man kanske saknade riktning i livet.

På besök hos Parneviks

Det gör han inte nu längre. Vid sidan av jobbet, är han och fästmön Celie Sparre, 29, sedan snart två år tillbaka föräldrar till dottern Dylan. Just nu är alla tre på semester i Florida.
Hos familjen Parneviks igen, eller?
De har ju dels varit gäster i TV 3-programmet, men Celie känner dem sedan lång tid tillbaka, då hon har jobbat som barnflicka i familjen.
– Det är läskigt när något man gjort har premiär, då smiter jag hellre. Vi ska åka runt och hälsa på människor vi känner. Och ja, Parneviks är några av dem (skratt).

Publicerad: