Spermahunden Brasse stoppar våldtäktsmän

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

SANDVIKEN. Polishunden Brasse är en ny stark resurs i jakten på våldtäktsmän.

Nyligen blev han certifierad spermahund och bara en vecka senare lyckades han nosa fram dna, där polisens tekniker gick bet.

– Jag blev både imponerad och stolt, säger husse och hundföraren Jan-Olov Bäckman vid polisen i Sandviken.

Jan-Olov Bäckman.
Foto: Pernilla Wahlman
Jan-Olov Bäckman.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook

Antalet anmälda våldtäkter har ökat samtidig som överfallsvåldtäkter, speciellt utomhus, ofta är svåra att klara upp.

– Den drabbade kan vara chockad och ha svårt att peka ut en exakt plats vilket gör att sökområdet kan vara svårt att begränsa, säger hundföraren Jan-Olov Bäckman, som även är kriminaltekniker.

I jakten på misstänkta våldtäktsmän satsar många polisdistrikt på att utbilda specialsökhundar, som sedan tidigare är tränade för bränder, att även lära sig spåra sperma. På så sätt hoppas man kunna lösa fler sexualbrott.

Brasse är brandhund sedan 2015 och har framgångsrikt tränats för att känna igen olika brandfarliga vätskor, exempelvis bensin, tändvätska och etanol vid olika brandplatser.

– Han har varit duktig på det och flera gånger lyckats hitta brännbara vätskor där de inte borde vara. Spår som blivit viktiga pusselbitar i utredningar om anlagda bränder, säger Jan-Olov Bäckman.

Hittade spermastänk i trapphus

Nyligen blev snart femåriga Brasse även certifierad att söka även efter sperma.

Snart fick han och Jan-Olov Bäckman ett uppdrag. Det gällde en misstänkt överfallsvåldtäkt i ett trapphus, och trots att det var en begränsad yta hade polisens tekniker inte lyckats hitta spår av sperma.

– Teknikerna bad oss komma dit och söka av trapphuset. Ganska direkt så dök Brasse ner på en fläck på stengolvet och markerade.

Den hade teknikerna inte hittat trots att man använt fluorescerande specialljus.

Foto: Pernilla Wahlman
”Vi har ju tränat hårt hela hösten så naturligtvis blir man både stolt och glad över att det fungerar så bra”, säger Brasses hundförare.

När Brasse hittat det han söker ”fryser han” och lägger sig blick stilla med nosen strax intill fyndet så att teknikerna kan ta prover. Brasse är tränad att inte krafsa eller slicka för att inte förstöra eventuell bevisning.

I det fortsatta sökandet i trapphuset visade Brasse stort intresse för en hoprullad matta. När den lades ut markerade han ett område på mattan där teknikerna hittade flera millimetersmå stänk av sperma.

– Vi har ju tränat hårt hela hösten så naturligtvis blir man både stolt och glad över att det fungerar så bra, säger Jan-Olov Bäckman.

Hittade Brasse på Blocket

De beslagtagna proverna skickades till NFC, Nationellt forensiskt centrum, men har ännu inte analyserats.

– Men förtesterna indikerade att det är sperma så vi tror att det kommer en profil och hoppas på en träff, säger han.

Ibland hittar man dna men ingen matchande profil.

– Men alla spår som säkrats läggs in i ett spårregister och rätt vad det är kan det komma en träff, även om det tar år ibland.

Jan-Olov Bäckman tycker att specialsökhundar har en viktig funktion att fylla.

– De kan vara avgörande för att lösa ett brott om man hittar ett dna som kan bindas till en gärningsman. Det är det man kämpar för, att hitta det där lilla spåret som kan betyda så mycket.

Jan-Olov Bäckman hittade sin spårvilliga följeslagare på Blocket. Redan på bilden i annonsen såg han något lovande hos den kolsvarta hunden av rasen flat coated retriever som då var 21 månader och fanns i Piteå.

Båda stortrivs med jobbet

Endast ett fåtal hundar klarar de krav som ställs på polishundar. Under de obligatoriska testerna levde Brasse upp till förväntningarna och klarade sig igenom ”nålsögat”.

– Jag såg direkt hans energi, att han ville jobba, hade uthållighet och älskade att söka, säger Jan-Olov Bäckman.

Brasse stortrivs med sitt jobb. Mellan uppdragen tränas han att spåra små mängder av sperma eller brännbara vätskor i olika typer av miljöer. Han är en av tiotalet hundar i landet som är specialiserade på just brand och sperma. Målet är att utbilda betydligt fler i hela landet. Men i Stockholm och norr om Sandviken saknas den kompetensen helt. Det innebär att uppdragen för Brasse och hans förare är efterfrågade i spridda delar av landet.

Gör vad som helt för sin älsklingsboll

För att Brasse ska veta vad han ska söka används olika selar, en för brand och en för sperma. Under sökandet är Brasse totalt koncentrerad och den känsliga nosen söker intensivt och målmedvetet av alla ytor.

– Jag är väldigt glad och nöjd att jag hittade en så lättlärd och duktig hund som älskar att arbeta. Jag känner mig privilegierad som har mitt största intresse som jobb och denna fantastiska hund som min kollega och bästa kompis, säger Jan-Olov Bäckman.

När Brasse jobbat bra vankas en speciell belöning som står högt i kurs. För den nobbar han alla godsaker i världen.

– Det allra bästa han vet är sin röda, vältuggade boll. Den kan han göra vad som helst för, skrattar Jan-Olov Bäckman.

Följ Svenska Hjältar på Instagram!


Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury åtta hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan.

Missa inte galan den 11 december 2017 på Aftonbladet.se och TV4!

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:

LÄS VIDARE