Uppsala universitet: ”Ingen anledning till panik”

Av: Adelina Storkaas

Publicerad:
Uppdaterad:

De kommunala gymnasieskolorna har tillfälligt stängts i Uppsala för att minska smittspridningen i staden.

Men vid Uppsala universitet fortsätter en del av campusundervisningen.

De nya lokala coronaråden ska inte påverka den.

I tisdags blev Uppsala först ut i landet med att införa lokala restriktioner i kampen mot covid-19 och följande dag meddelade gymnasiechefen att de kommunala skolorna ska stängas i några dagar för att minska smittspridningen. 

Det kommer inte Uppsala universitet att göra än, meddelar universitetets coronasamordnare Fredrik Blomqvist.

– I dagsläget så kommer de nya restriktionerna inte att påverka någonting. Vi har ingen anledning till panik utifrån det som fattades i tisdags. Vi följer utvecklingen som alla andra, men jag vill sända ett budskap av lugn. Vi ska alla känna oss lugna, rationella och följa de råd som är utgivna, säger han.

Vicerektorerna bestämmer

För en del studenter innebär det distansundervisning på heltid, för andra en kombination av online- och hemstudier. Det är upp till varje vicerektor att avgöra vad som gäller för studenterna de ansvarar för. Enligt Blomqvist är dock universitet en säker plats att vara på. 

– Vi har under hela den här perioden vidtagit en mängd åtgärder för att hindra smitta så långt som möjligt. Det är därför vi vill och ska hålla öppet vissa delar. Sedan går vi över till onlineundervisning där så är befogat.

Det anser minst en vicerektor att det är vid seminarierna på kultur- och samhällsanalysprogrammet. Efter tisdagens presskonferens ställdes de in för Linus Wahlberg, 22, och hans klasskompisar som läser tredje året. Något han är kritisk till.

Fredrik Blomqvist, coronasamordnare vid Uppsala universitet.
Foto: David Naylor
Fredrik Blomqvist, coronasamordnare vid Uppsala universitet.

”Kontraproduktivt med distansundervisning”

– Det här är kontraproduktivt. Det är inte bara det att studiekvalitén förfaller. Spridningen kan även öka av det här. Jag tror, som student, att de flesta inte blir smittade under de här kontrollerade omständigheterna med fyra stolar emellan och handsprit överallt. Man smittas på festerna i våra små lägenheter och det som händer när campusundervisningen nu ställs in är att vi träffas under mindre lämpliga förutsättningar.

Han ifrågasätter även hur region Uppsala kan gå ut och uppmana alla att undvika kontakter med personer som de inte bor med.

– Det tycker jag är helt absurt att tro att det är möjligt i en studentstad där många bor ensamma, säger han.

Foto: Privat
Linus Wahlberg, 22, tredjeårselev kultur- och samhällsanalysprogrammet.

”Bra att skolan tar till restriktioner”

Sasha Kron, 24, andraårselev på juristprogrammet, tvivlar också på att det är möjligt att leva upp till direktiven. 

– Det är jättesvårt. Jag bor ganska litet, så då är det svårt att plugga hemma och jag behöver böcker här på biblioteket, säger hon. 

Hon umgås dock inte lika mycket med vänner som pre-corona.

– Det är inte alls lika socialt. Det känns som att det är mindre festande, men sedan så kan folk ha middagar och så, säger hon.

Hon har inga föreläsningar eller seminarium på plats just nu, vilket hon tycker är rimligt utifrån coronaläget. Något som även Ebba Jirden, 21, håller med om.

– Det är trist att man inte kan träffa folk, men det förstår man med rådande situation och jag tycker att det är bra att skolan tar till alla restriktioner som behövs, säger förstaårseleven på beteendevetarprogrammet.

Foto: Adelina Storkaas
Ebba Jirden, 21, förstaårselev beteendevetarprogrammet.
Foto: Adelina Storkaas
Sasha Kron, 24, andraårselev på juristprogrammet.

Ensamt med distansundervisning

En annan förstaårselev, Eric Borgström, 19, hoppas dock på att få ha seminarium på plats igen om en vecka, vilket hans programansvariga flaggade för innan de lokala restriktionerna infördes.

– Föreläsningarna har varit på zoom hela terminen, men det har inte seminarierna, och det skulle vara skönt att få tillbaka dem. Man blir ganska ensam när man bara sitter hemma och inte träffar folk. På seminarierna så är det väldigt bra avstånd mellan alla, så det känns inte som någon smittrisk just där. Det är vid festerna runt om som faran ligger. 

Han tycker dock inte att de nya lokala råden påverkar hans vardag särskilt mycket. 

– Det är ju nästan likadant som det har varit i två veckor nu. Man sitter bara hemma och vågar inte direkt träffa folk. 

Foto: Adelina Storkaas
Eric Borgström, 19, förstaårselev juristprogrammet.
Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN