”Paradise hotel”-deltagarens hårda kritik: Mådde skit

Fick munkavle av produktionen • Ida Asperud: Ett djur började leva inne i mig

Publicerad:

NÖJE

Hon blev sjuk och vädjade om hjälp i flera dagar.

Nu berättar Ida Asperud att ”Paradise hotel”-produktionen inte tog hennes sjukdomstillstånd på allvar.

– Det var på den nivån att det inte bara var jag som pratade med produktionen, utan det var andra deltagare som också sa till, säger hon till Aftonbladet.

Ida Asperud.
Foto: Veronica Kindblad
Ida Asperud.

Ida Asperud, 22, som var med i ”Paradise hotel” 2018 riktar nu stark kritik mot produktionen. I tre år har hon velat berätta. Men kontraktet deltagarna skriver på innan sin medverkan har lagt munkavle på henne. Det är först nu hon får prata fritt om sin tid i huset.

På sin Instagram story skriver hon om sin upplevelse som 19-åring under inspelningen tidigt 2018:

”När jag var nere i Mexiko blev jag sjuk rätt direkt och mådde skit från inspelningsdag ett”, skriver hon.

Hon berättar vidare att inspelningsteamet ”inte brydde sig ett skit” trots att hon sa att hon mådde dåligt och bad om hjälp. När det gått en vecka fick hon till slut träffa en sjuksköterska. Då fick hon ett glas vatten och en Alvedon, skriver hon.

”Det är tystnadsplikt”

Foto: Ida Asperud/Instagram/
Ida Asperuds inlägg på Instagram story där hon kritiserar produktionen bakom ”Paradise hotel” under inspelningen 2018.

När Aftonbladet pratar med Ida Asperud har hon precis gått ut med sitt inlägg, trots att hon velat göra det långt tidigare.

– Det är tystnadsplikt och du får inte prata om produktionen under kontraktets tid. Och framförallt inte prata om upplevelser runtomkring.

Det var redan under den första inspelningsveckan 2018 som Ida Asperud började må dåligt. Hon kunde knappt äta eller sova, och hon blev allt sämre, säger hon.

– Det var på den nivån att det inte bara var jag som pratade med produktionen, utan det var andra deltagare som också sa till.

Pratade in i kamerorna och bankade på dörren

Flera gånger ska de ha sökt kontakt med produktionen genom att prata direkt in i kamerorna eller banka på dörren till det rum där synkarna spelades in.

– De sa att sjuksyster inte var där, att jag fick ta det efter lunch. Sen blev det lunch och jag undrade var hon var, de sa att jag fick vänta till efter middagen.

Foto: TV3/Johnny Wohlin
Paradise hotel 2018. Edin Jaserevic, Ida Asperud, Nina Glimsell Udovicic, Lukas Holm, Malin Gramer, Dennis Kvist, Jennifer Karlsson, Mercelo Peña, Arvid Stenbäcken, Stephanie Bergström, Mattias Coleman och Danijela Djordevic.

Och så fortsatte det enligt henne, tills hon en kväll fick en panikattack.

– Jag kom till brytpunkten och föll ihop. Då var det två killar som tog upp mig på axeln och sprang mot produktionen. De bankade på synkdörren och sparkade nästan in den.

Hon berättar att hon då fick ett glas vatten och en Alvedon. Ida Asperud menar att sjukvårdspersonalen varit tillgänglig hela tiden. När hon grät inne hos produktionsteamet föreslog de att hon skulle spela in en synk, säger hon.

– Jag sa nej och de skickade in mig i huset igen.

Blev sängliggandes i en månad

Tre dagar senare röstades hon ut. Hon hoppades då på att få komma till ett sjukhus. Hon säger att hon i stället fick övernatta på ett rum innan hon skulle flyga hem nästa dag. Hemma i Sverige åkte hon till sjukhuset direkt.

– Läkaren tittade på mig och sa: ”Vad har du gjort? Du borde kommit hem första dagen du fick det här”.

Hon sjukskrevs och blev sängliggandes i en månad och gick på starka mediciner.

– Jag hade fått en infektion i hela kroppen, ett djur som började leva inne i mig, säger hon.

Foto: TV3
Ida Asperud i ”Paradise hotel” 2018.

Bett om att få bryta kontraktet

Ida Asperud säger att hon tidigare via mejl bett om att få bryta kontraktet i förtid. Trots att mejlet enligt henne gått ut till flera personer inom produktionen har hon inte fått ett enda svar. Hon har velat berätta det här i nästan tre års tid.

– Det finns mycket som inte kommer fram på grund av att folk har så mycket respekt för en produktion. De sitter på makten att kunna framställa en deltagare hur de vill.

Vad hoppas du på nu när du har berättat det här?

– Jag hoppas dels att det ska bli en förändring inom produktionen, att de ska börja bry sig mer om deltagares hälsa. Det finns så många historier från deltagare som mått skit i det där huset och inte fått någon hjälp.

– Jag vill nya deltagare ska veta vad de ger sig in på och kanske tänka en extra gång. Men även att de som har historier kanske vågar gå ut och berätta vad de har varit med om, säger hon.

”Tar vidare dialogen internt”

Aftonbladet har varit i kontakt med Susanne Nylén, presschef på NENT Group, som menar att detta är ny information för dem.

”Vi tar givetvis Idas berättelse på allvar men kommer ta denna dialog vidare internt och direkt med Ida”, skriver hon.

Publicerad:

LÄS VIDARE