Sveriges krav för att köra Tour de Ski

Av: Malin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Internationella skidförbundet, Fis, kallade till krismöte efter den senaste tidens turbulens.

Där ska flera nationer ha krävt en ny plan för Tour de Ski.

– Vi ser gärna att man behåller touren i ett land för att slippa resorna som är det kritiska, säger Sveriges landslagschef Anders Byström.

Sverige, Norge och Finland meddelade tidigare i veckan att de står över världscuptävlingarna i Davos och Dresden. Även Tour de Ski är i farozonen. 

Under fredagen kallade Fis till ett stormöte med alla nationer. Där framfördes bland annat kritik mot hur tävlingarna i Ruka genomfördes. Flera länder vill nu se bättre uppföljningar från Fis kommande tävlingar. 

– Det ligger ett stort egenansvar på team och aktiva att följa de riktlinjer som Fis satt upp. Något som inte följdes fullt ut i Finland. Förhoppningsvis blir detta bättre i de två kommande tävlingarna när Fis och arrangörerna trimmar rutinerna, säger landslagschef Anders Byström i ett pressmeddelande.

– Fis måste vidta åtgärder och ta mer ägarskap och se till att arrangörerna gör som protokollen säger, säger Norges landslagschef Espen Bjervig till NTB. 

”Helst en arrangör”

Tanken är att Tour de Ski ska köras i schweiziska Val Müstari och italienska Toblach och Val di Fiemme efter nyår. På mötet ska Norge och Finland dock ha krävt att arrangörsorterna blir färre, annars ställer de inte upp.

– Helst en (arrangör). Kanske måste det betyda färre tävlingar, säger Bjervig till norska NTB.

Sverige är inne på samma spår, men Byström säger till Sportbladet att ett arrangörsland inte är avgörande för svenskt deltagande.

– Det är ett tydligt önskemål, men vi kan inte ställa krav på Fis eftersom vi själva är en del av Fis. Vi ser gärna att man behåller touren i ett land för att slippa resorna som är det kritiska. Det kommer att vara möten till veckan, men jag tror att vi får räkna med att touren blir som planerat och hitta lösningar för hur vi kan delta.

Finns hopp

En avgörande faktor för om Sverige ska skicka sina åkare till Tour de Ski är också hur smittspridningen utvecklas.

− Först och främst, en markant minskning i spridning av Covid-19. Vi får se var det tar vägen de närmaste veckorna. Det är något vi själva inte kan påverka, säger landslagets läkare Per Andersson i ett pressmeddelande och fortsätter: 

– Men att italienska myndigheter nu begränsar resor mellan olika regioner får jag ändå en liten förhoppning om att, om vi kan ordna det praktiska från vår sida med egen transport, eget boende med egen matsal i rimlig närhet till tävlingsplatserna så kan vi få till en bra bubbla. 

Publicerad:

LÄS VIDARE