Jenny i ”Ensam mamma söker” berättar nu om sjukdomen

Kämpade mot ätstörningar under uppväxten

avLouise Åström

Foto: TV3/Johnny Wohlin
Ensam mamma-Jenny berättar om sina ätstörningar.

Hon låg inlagd på sjukhus och tvingades ha matvakt som övervakade hennes måltider.

Jenny Edlund var svårt sjuk i anorexia och bulimi under uppväxten men något förändrades när hon blev gravid med sin son.

– Han har varit min räddning, säger hon.

Jenny Edlund, 34, är en av de som vill hitta kärleken i tv-programmet ”Ensam mamma söker”. Som ung kämpade hon mot anorexi och bulimi. Nu väljer hon att berätta om sjukdomen som började när hon var 16 år. Hon gick i gymnasiet och fick höra från modellagenturer att hon behövde gå ner i vikt.

– De sa till en att ”du är för stor”. Du behöver gå ner. Det ska synas mer benstruktur.

Under dagarna låtsades hon att hon åt men skippade ofta att besöka matsalen. Det ledde till att hon kollapsade i skolan och fick föras till sjukhus. Hennes pappa kom dit och hon valde att ljuga för honom.

– Det var mycket lättare att lura pappa. Jag sa att vi hade haft idrott och att jag måste ha missat att dricka ordentlig. Så vi åkte hem. Jag ljög för mina föräldrar och mina vänner. Jag förnekade in i det sista.

Övervakades på sjukhuset

Tillslut tog hennes föräldrar beslutet att hon fick läggas in på sjukhus. Där fick hon spendera sommarlovet och fick hjälp av läkare, en dietist och en psykolog.

Under måltiderna övervakades hon för att säkerställa att hon åt.

– Jag hade en matvakt som satt bredvid mig. Jag kommer ihåg att det var torsk och potatis. Det var en normal portion men skulle äta men för mig var det extremt mycket mat. Det tog flera timmar.

Blev gravid som 18-åring

Efter att hon blivit utskriven fick hon gå på uppföljningskontroller. Hon kämpade med bulimi och blev samtidigt gravid som 18-åring. Då förändrades något i tankesättet.

– När jag fick reda på att jag var gravid tänkte jag att nu har jag ju ansvar för någon annan och jag kan inte hålla på med det här matbeteendet för det kommer skada fostret.

Samtidigt kämpade hon med att inte kräkas upp maten. Hon tyckte att det var jobbigt att gå upp i vikt. Läkarna hade förbjudit henne att ha en våg hemma men hon berättar hur hon såg att passformen på kläderna ändrades.

Samtidigt fick hon stöd av sonens pappa som hon då var tillsammans med.

– Han stöttade mig jättemycket och sa att det är så viktigt att man är frisk. Vi ska ju bli en familj. Han sa att jag hade ansvar för ett annat liv. Han sa inga negativa saker. Han pratade om framtiden. Det var bra.

”Han var min räddning”

I dag är Jenny 34 år gammal. Relationen till mat är fortfarande inte helt normal, förklarar hon. Hon kämpar mot det dåliga samvetet som smyger sig på om hon äter för mycket eller går upp i vikt. Samtidigt mår hon mycket bättre än hon gjort tidigare.

– När du är sjuk tänker du på mat varenda vaken minut. Allt cirkulerar kring mat. Det gör mitt liv definitivt inte idag. Det styr inte min vardag.

Hennes son har hunnit fylla 14. Hennes liv tillsammans med honom gör att hon måste ta mer ansvar.

– Jag måste ha ett normalt förhållningssätt till mat för hans skull eftersom jag är en förebild för honom. Han behöver ha frukost, lunch, mellanmål och middag så då skärper jag till mig också. Han har varit min räddning.

”Ensam mamma söker” sänds 21:00 på TV3.

ARTIKELN HANDLAR OM