Trump nobbar middag med media

avKarin Ahlborg

WASHINGTON. President Trump lämnade återbud till media-middagen via Twitter.

Senast en president uteblev var Ronald Reagan - när han blivit skjuten.

1 av 2 | Foto: Alex Brandon / AP TT NYHETSBYRÅN
Trump och Melania på en årliga middagen 2011.

Inte många är förvånade över att Donald Trump inte vill festa med de han beskriver som ”folkets fiende”.

Redan innan han twittrade sitt återbud hade flera stora mediahus som Bloomberg och Conde Nast meddelat att de inte tänkte hålla sina vanliga partyn i samband med middagen för Vita husets korrespondenter den 29 april, arrangerat av White House Correspondents Association, WHCA.

CNN meddelade igår, sedan de stängts ute från ett pressmöte i Vita huset tillsammans med bland andra New York Times, att de övervägde att bojkotta middagen.

Reagan kom inte - var skjuten

Sedan 1924 har den sittande presidenten och delar av hans stab varit med under middagen.

– Den senaste presidenten som inte kom var Ronald Reagan när han blivit skjuten, säger Jeff Mason, president för WHCA.

Redan innan presidenten twittrade sitt återbud var organisationen på det klara med att tillställningen skulle vara av ett annat slag i år.

– Vi kommer att som vanligt att fokusera på första tillägget och på journalistik. Om president Trump väljer att inte komma så är det hans beslut.

De senaste 34 åren har en stå-upp-komiker fungerat som värd och presidenten själv har oftast varit med och drivit med sig själv.

Under middagen 2011 drev Obama också hårt med Donald Trump som var gäst och det har sagts att det var den förödmjukelsen som fick Trump att bestämma sig för att ställa upp som presidentkandidat men det har förnekats av Donald Trump.

Under middagen skålas det traditionellt med presidenten och inte alla tror att det skulle ha fallit sig naturligt för en presskår som utmålas som lögnare och fejkare och ”folkets fiende” av presidenten.

ARTIKELN HANDLAR OM