”Jag tror inte att Calle hade koll på det”

Svenskt brons efter drama

avErik Karlsson, Malin Wahlberg, Patrik Brenning, Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

LAHTIS/STOCKHOLM. En praktmiss av det svenska vallateamet och en slutman i Calle Halfvarsson som hade gett upp redan i husbilen.

Så började den märkliga VM-stafetten innan Marcus Hellner förvandlade mardrömsdagen i Lahtis till en festfredag.

Men en schweizare kunde ha förändrat allting.

Daniel Rickardsson tappade 37,3 sekunder och Johan Olsson ytterligare en minut på de två första klassiska sträckorna i VM-stafetten. Efteråt kunde vallachefen Urban Nilsson bara konstatera:

– Vallateamet har förlorat en guldpeng.

Samtidigt satt slutmannen Calle Halfvarsson kvar i husbilen intill stadion och såg drömmen att få spurta om medaljer glida honom ur händerna.

– Jag sitter faktiskt i husbilen innan jag ska starta och tänker att ”jaha, där försvann den dagen och medaljchansen”.

Hellner: Kändes som det var kört

Samma känsla hade Marcus Hellner som i samma stund förberedde sig för start.

– Det kändes som att det här är kört. Det här kommer jag aldrig ta i kapp. Jag tänkte mer att jag skulle komma i kapp tysken men så gjorde jag det. Sen får jag mer och mer tider att jag tar på dem, säger Hellner och fortsätter:

– När jag hörde att jag hade 17 sekunder till Finland, såg de där framme och insåg att det här kommer jag ta i kapp... Då kändes det nästan klart. Jag hade svårt att tro att Calle skulle släppa de personerna och inte ta dem i en spurt. Så det kändes ganska lugnt även fast man så klart aldrig är säker.

På sin tredjesträcka förde 31-åringen upp Sverige från sjundeplatsen till en grupp med Tyskland och Schweiz i en kamp om bronsmedaljen. Hellner var med det snabbast av alla på sin sträcka, körde in en halv minut på Schweiz och distanserade den finske åkaren Lari Lehtonen med en minut och 20 sekunder på sträckan.

– Kul att det kan vända ibland.

”En taktisk miss”

Calle Halfvarsson gick sedan ut i en kvartett som förvandlades till en duo när finländaren Matti Heikkinen till sist satte fart i den sista stigningen.

– Det blev lugnt de två första varven. Jag trodde Matti skulle dra upp tempot tidigare och tänkte att han kan nog inte vänta till sista backen men precis det gjorde han. Antingen så orkade han inte eller så var det en liten taktisk miss, säger Halfvarsson.

Halfvarsson valde att gå först in på stadion med Heikkinen i rygg. Svensken växlade tempo först och säkrade bronset sedan finländaren fallit i det absoluta avgörandet.

– Jag kände att han var väldigt nära, hack i häl, och jag tror först att han faller när han åker på min stavar. Jag hör på publiken att något händer och det blev ju ingen spurt av det. Men det var längesen jag var så trött och det är konstigt eftersom det inte gått så fort. Men det här föret är hemskt.

Faktum är att Calle Halfvarsson var så trött att en rejäl miss kunde ha kostat Sverige bronset. På den allra sista metern kom Schweiz tillbaka och kunde sånär sträcka skidan före Halfvarsson i mål.

– Jag tror inte att Calle hade koll på det. Han var trött på slutet, mer trött än jag trodde, men han grejade det. Det var det viktigaste, säger Hellner.

1 av 5 | Foto: LASSE ALLARD
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM