Mejla

Fredrik Virtanen

Nästa gång är det ditt dyra barn som dumpas

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Autistiske Conrad – för dyr för friskolan.
Foto: KALLA FAKTA/TV4
Autistiske Conrad – för dyr för friskolan.

Det här är vidrigt, och det är politik. En plågsam påminnelse om att vi föräldrar bör ha turen att få perfekt friska ungar, lugna och utan svårigheter med skolan.

Minsta lilla skavank innebär numera krig mellan föräldrar och skola. Det vet tusentals föräldrar. Det kan vara små saker, som tillgång till en talpedagog eller extra resurs för en ovanligt stökig klass.

Allt blir strid. Och i slutändan handlar striden alltid om pengar.

Det är inte nytt, det fanns inte stålar till allting innan privatiseringarna inleddes på 90-talet heller. Men då fanns det jävlar i mig ingen som berikade sig på barnen – och som berikade sig genom att rata barn som kostar lite mer än andra barn.

Förlåt att jag svär men ”Kalla fakta” i TV4 i tisdags var skakande, upprörande journalistik. Reportaget visar vad som händer i det enda landet i världen där vinstdrivande skolor tillåts. Bara på grund av en idé. En politisk idé. Ekonomisk liberalism för liberalismens egen skull, som tar mer hänsyn till näringslivets intressen än till människan.

Stackars lilla pojke. Stackars föräldrar. Föräldrar som stämplats som ”tossiga rättshaverister” av friskolepampen Inger Persson, avslöjade Sydsvenska Dagbladet i en uppföljning.

Det är ju så det brukar låta om föräldrar som bryr sig om sina barns skolgång. Hånfullt kallas de ”curlingföräldrar” och i många fall stämmer det säkert att föräldrar oftare borde stå på lärarnas sida än på sina telningars, men den här historien handlar inte om bortskämda medelklassföräldrar med prestationsångest.

Detta handlar om grundläggande rättigheter för barn.

Conrad Dahl heter han och är 8 år nu. En vanlig gullig liten pojke med diagnosen lindrig autism. Experter bedömde att han var normalbegåvad och därmed kunde gå i vanlig förskola, en uppfattning som delas av elevassistenter vid Runstyckets förskola i Malmö enligt ljudupptagningar i Kalla fakta.

Men ledningen för Runstycket försökte om och om igen bli av med Conrad trots att de fått extra resurser från Malmö stad. De ville ha mer, över 1,3 miljoner på en gedigen kravlista.

Förskolan ägs av Helen Widman, gift med riksdagsman Allan Widman, försvarspolitisk talesperson för Liberalerna, och suppleant i styrelsen är dottern Emma Widman, tidigare ordförande för Liberala ungdomsförbundet i Malmö.

Widman hotade även att anmäla föräldrarna till socialtjänsten, vilket också skedde, om de inte flyttade Conrad till en annan skola.

På rent löjeväckande klyschigt storpotätmanér smiter Widman från Kalla faktas reporter och fotograf i programmet. Hon vägrar lika typiskt uttala sig om ”enskilda fall” trots att TV4 har fullmakt från Conrads föräldrar.

Vad direktör Widman ville uttala sig om var endast: Hur hon samtidigt som hennes skola inte hade råd med Conrad kunde plocka ut fem miljoner kronor ur skolan till ett annat bolag hon äger.

Den rättsliga delen i den här beklämmande historien borde inte vara färdig – hur skulle detta kunna vara lagligt? – men oavsett hur det slutar står det klart att Conrad fått en mycket sämre start i livet än han borde. Detta är skam.

Av: Fredrik Virtanen

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.