Kasper Collins jazzfilm gör succé - och Hollywood vill göra storfilm

Av: Jan-Olov Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Stefan Mattsson / AFTONBLADET / 4496
Kasper Collins gör världssuccé med sin film ”I called him Morgan”

Kasper Collins jazzfilm ”I called him Morgan” har redan gjort succé runt hela världen.
Nu är det dags för Sverige-premiär. Och ännu större saker är på gång.
– Det är svindlande. Ett stort filmbolag vill göra en remake, en spelfilm, av historien och det är stora skådespelare inblandade, säger den 44-årige regissören.

Vi sågs första gången på Venedig-festivalen i höstas. Hans film hann precis bli färdig till världspremiären utom tävlan.
Kasper Collin ägnade sju år åt sin debutfilm ”My name is Albert Ayler” (2006), om Albert Ayler (1936-1970), högt uppskattad jazzsaxofonist innan han tog livet av sig.
Sedan såg Kasper Collin ett Youtube-klipp med Lee Morgan (1936-1970).
– Jag hade aldrig hört någon spela trumpet på det sättet, säger han - och så blev det sju år med ännu en jazzfilm.
– Många av musikerna fanns vid liv. Jag började prata med dem. De talade också kärleksfullt om Helen Morgan (1926-1996), Lees sambo, som hade räddat honom från heroinmissbruket. Jag förstod att det var samma kvinna som senare också hade dödat honom. Det var som en Shakespeare-artad tragedi.

Samarbetat med Star Wars-fotograf

Efter diverse detektivarbete hittade Kasper Collin en radiointervju med Helen Morgan, gjord strax innan hennes död. Den löper genom hela filmen.
– Hennes fantastiska röst är viktig för filmen, säger Kasper.
Klippningen, att sammanfoga allt arkivmaterial med det nyinspelade, tog tre år. Under den tiden hann filmens fotograf Bradford Young bli en av världens hetaste. Oscarsnominerad för ”Arrival”. Nu gör han nya Star Wars-filmen.
– Vårt jobb bygger på vänskap och kärlek till projektet. Jag stötte ihop med honom på en konferens, han älskade Albert Ayler och gillade min film. Men det är klart det var bra tajming att jag träffade honom precis innan hans genombrott i Hollywood.

Hyllas i USA

Efter Venedig har det blivit närmare tjugo filmfestivaler till runt hela världen. Förra veckan hyllades filmen av New York Times huvudrecensent A.O. Scott.
– Det är lite vinna eller försvinna, mycket hänger på den tidningens omdöme. Nu ska filmen ut i ett tjugotal amerikanska städer.
Med den framgång filmen redan haft, blir det väl en Oscarskampanj också, eller hur?
– Det är klart de diskussionerna förs. Det är folk som höll i kampanjerna för ”Searching for Sugar Man” inblandade (den svenska musikfilmen som vann en dokumentärfilms-Oscar för fyra år sedan).
Vad kan du säga om Hollywoods nyinspelning, då?
- Jag fär inte säga så mycket… Jag ska inte regissera, mer bli någon slags exekutiv producent. Vi har möte om några dagar. Det är bara bra att den här historien och musiken uppmärksammas ännu mer.

▪▪ RECENSION: Så många får ”I called him Morgan”

LÄS OCKSÅ

Recension: Jazzmord i helt nytt ljus i I called him Morgan


Publicerad:

LÄS VIDARE