Succé – dubbelt Öberg på pallen

Känslostorm efteråt: ”Stolt storasyster”

Av: Andreas Käck

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Dubbelt Öberg på pallen.

Då svallade känslorna över.

– Jag var nära tårar, säger Hanna, 25, efter att ha fått dela prispall med lillasyster Elvira, 21, för första gången någonsin.

Hanna Öberg har fått en flygande start på säsongen. I förra veckans premiär tog hon karriärens första sprintseger. Det innebar också en tidig ledning i världscupens totala ställning, varpå hon i torsdagens sprint kom till start iklädd den gulröda ledarvästen – också det för första gången i karriären.

Då blev det en ny succé.

Öberg sköt felfritt i båda skjutningarna, vilket räckte för seger.

– Det kändes väldigt bra, framförallt på skjutvallen. Där har jag verkligen känt mig supertrygg hittills, säger hon till Sportbladet.

Har du någonsin känt dig så här säker på skjutvallen?

– Oj… Nej, jag tror faktiskt inte det. Inte på det här sättet. Jag menar, nu gick jag ändå ut i ledarväst för första gången, med allt vad det innebär. Ändå kunde jag bara njuta och känna att det här var kul.

”Otroligt stort”

Och Hanna blev inte ensam svensk på pallen. Hon fick sällskap – av sin lillasyster.

Fyra år yngre Elvira sköt en bom, men gjorde ett sensationellt starkt sistavarv, vilket räckte till en tredjeplats – hennes första pallplats i karriären.

– Det känns otroligt stort. Och verkligen extra kul att det skedde samtidigt som Hanna vann. Det var väldigt speciellt att stå där på pallen tillsammans med Hanna, säger Elvira.

Hanna är inte direkt förvånad över sin lillasysters succé.

– Det var bara en tidsfråga. Elvira är så himla stark just nu. I dag är jag en stolt storasyster. Att få dela det här med henne … det kan knappast bli bättre, säger hon.

Hanna är redan en erfaren toppåkare. Nu får hon dessutom extra tändvätska – av lillsyrran.

– Vi sporrar varandra. Det är jättepositivt, säger hon.

Börjar det rentav bli lite rivalitet er två emellan, Elvira?

– Hehe, lite kanske. Vi är båda tävlingsmänniskor. Hanna får bita i för att hålla sig framför mig! Men skämt åsido, det är bara positivt att vi ”pushar” varandra.

Nära tårar

Syskonen gjorde tv-intervjun i SVT tillsammans. Då svallade känslorna över.

Var du nära tårar, Hanna?

– Ja, det måste jag erkänna. Och det var mest för Elviras skull. Som jag sa: D dag är jag en stolt storasyster.

Bö-bröderna var etta och trea på herrsidan. Sen kom ni och gjorde samma sak. Vilket är egentligen skidskyttets hetaste syskonpar just nu?

– Haha. Ja du … vi har ju väldigt bra konkurrens där, men just nu måste väl vi anses snäppet hetare eftersom det här var första gången för oss? Bö-bröderna har ju gjort det här förut, säger Hanna.

Drygar ut ledningen

Segern gör att hon drygar ut sin ledning i den totala världscupen. Dorothea Wierer, som inför säsongen sågs som hennes största utmanare, kom ”bara” 28:a i sprinten och är redan 64 poäng bakom Öberg i totalen.

– Fast vi har ju bara börjat...

Vilka ser du som dina största utmanare den här säsongen?

– Dorothea är helt klart en av favoriterna, med tanke på att hon vunnit de två senaste åren. Sedan tror jag absolut att en sådan som Marte Olsbu Röiseland blir farlig. Och Tiril Eckhoff och Denise Herrmann. Ja, du ser. Det finns ett gäng…, säger Hanna Öberg.

Publicerad:

LÄS VIDARE