Andersson på pallen efter dramatiskt slut

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

RUKA/STOCKHOLM. Therese Johaug var överlägsen igen.

Men där bakom blev det en ny pallplats för Ebba Andersson efter att flera svenskor kraschat bort varandra.

– Det är trist att vi inte får maximal svensk utdelning i dag, säger Andersson.

Therese Johaug gick ut i en 16-sekundersledning i jakstarten. Där bakom gjorde Frida Karlsson, Maja Dahlqvist och Linn Svahn sitt bästa för att knappa in på norskan.

Men ingen kunde rå på Johaug den här dagen heller. Redan efter 3,6 kilometer hade giganten ökat avståndet till 22 sekunder och det blev i stället en fajt om andra- och tredjeplatasen.

Ebba Andersson anslöt till svensktrion, som tillsammans med ryskorna Tatiana Sorina och Natailja Neprajeva jagade Johaug, efter mindre än halva loppet och det blev ett dramatiskt slut efter att något hänt på den sista rundan.

”Jättekul att lyckas”

Svahn och Dahlqvist tycks ha dragits med i en krasch, men Karlsson och Andersson klarade sig och gjorde upp om Sorina om pallplatserna. Ryskan var starkast och knep andraplatsen före Andersson.

– Det är jättekul att jag lyckades med tanke på att det var ett av dagens mål. Jag kände mig väldigt pigg i dag och lyckades behålla lugnet. Det var en bra dag för min del, säger Andersson och fortsätter:

– Det var trist att vi inte fick svensk maximal utdelning i dag. Det blir någon form av masskrasch i utförsbacken in mot stadionområdet. Jag ligger som nummer två i spåret, någon av svenskorna skjutsar på mig och jag håller själv på att ramla för att jag får sådan fart och är tvungen att hoppa ut för att inte åka på ryskan. Sedan hör jag att någon skriker på mig och hinner se att folk far åt alla håll och kanter. Efter det var det bara att fortsätta fokus framåt för det var ju krig om pallplatserna och jag ville upp där i dag.

Foto: Emmi Korhonen / TT NYHETSBYRÅN

”Värsta tänkbara”

Dahlqvist och Svahn slutade sjua och åtta efter fallet.

– De ramlade framför mig och jag fastnade i dem, det fanns inget att göra. Ebba, Linn och jag stod tvåa, trea, fyra utför. Vi glider ikapp bakifrån och ingen vill ju gå först. Man vet ju det och då tycker jag tycker att man ska stå kvar i spåret och inte hålla på att gå utanför och det är det som händer, säger Dahlqvist.

Vem går utanför? 

– Det var Linn eller Ebba, jag vet inte. Det var Linn som ramlade först och vi kommer bakom. Det är värsta tänkbara. Det är första gången jag är med och kör om pallplatser för första gången, men jag slutade rakt i diket.

Foto: TOMI HÄNNINEN / BILDBYRÅN
Publicerad:

LÄS VIDARE