Nu tar alla ställning för damfotbollen

Våg av kärlek efter attacken på Real Madrids målvakt

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Denis Doyle / Getty Images Europe

FOTBOLL

En våg av passion och solidaritet sveper över fotbollsvärlden.

Världsstjärna efter världsstjärna och storklubb efter storklubb tar nu ställning för damernas rätt att älska sin fotboll lika mycket som herrarna.

Alla under parollen: ”Samma passion”.

Det började, som många sociala medier-rörelser, med en enkel tweet och ett kort budskap. Real Madrids målvakt Misa Rodríguez valde efter herrlagets seger mot Liverpool i Champions League på tisdagen att lägga upp en bild på Marco Asensions målfirande bredvid sitt eget.

”Misma pasión” (samma passion), skrev Kosovare Asllanis och Sofia Jakobssons lagkamrat.

Foto: Twitter.
Misa Rodríguez tweet.

Samma passion. Men inte samma respekt, skulle det snabbt visa sig.

Sexistiska påhopp

Enligt spanska AS möttes tweeten av nedvärderande meddelanden om damfotboll generellt och rent sexistiska påhopp på Rodríguez själv i sådan utsträckning att målvakten kände sig tvingad att radera meddelandet.

Men den här gången slutar inte historien där. Den här gången kom en motrörelse i form av en våg av kärlek och passion som nu håller på att skölja över fotbollsvärlden.

Marco Asensio var först att reagera. Herrlagets stjärna publicerade samma typ av jubelbilder som sin lagkamrat hade gjort och texten ”Misma pasión”. Den här gången dessutom med tillägget ”låt aldrig någon eller någonting hindra dig från att säga vad du tycker”.

Herrstjärnornas svar

Efter Asensio följde snabbt andra profilerade herrspelare i Madrid-klubben som Vinicius Jr, Marcelo, Federico Valverde, Raphael Varane, Casemiro och Lucas Vasquez. Alla med en bild på sig själva vid Misa Rodríguez sida och budskapet ”Misma pasión”.

Men det slutar inte där.

20 timmar efter Asensions tweet har på torsdagen har även spanska landslaget, ligakonkurrenterna Levante, Leganes samt Elche och ärkerivalen FC Barcelona anslutit till uppropet. Liksom engelska Tottenham Hotspur samt Everton och tyska Eintracht Frankfurt. För att nämna några.

Vågen är i rullning.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.