Lastbil kördes in i folksamling på julmarknad i Berlin – minst 12 döda

avJoakim Magnå, John Granlund, Kerstin Nilsson, Niklas Eriksson

Tipsa | Aftonbladet

Minst tolv personer dödades när en lastbil körde in i en stor folksamling på en julmarknad i Berlin. Polisen uppger att det kan röra sig om ett terrordåd.

– Det såg ut som att det var med avsikt, säger en polis till Berliner Zeitung.

Två personer ska ha suttit i förarhytten – den misstänkte föraren är gripen och den andre personen har hittats död på platsen.

Gps-data visar att den dödliga färden kan ha inletts klockan 19.34.

1 av 3 | Foto: Sean Gallup / GETTY

Händelsen ska ha skett på en julmarknad vid Breitscheidplatz i stadsdelen Charlottenburg-Wilmersdorf. Tysk polis uppger att det kan röra sig om ett terrordåd, enligt den tyska nyhetsbyrån DPA.

Bland de förstörda marknadsstånden och julskyltningen arbetar räddningspersonal med att hjälpa skadade.

Vid 21.10 uppgav Berlinpolisen på Twitter att de kan bekräfta att många personer är döda och skadade. Polisen uppgav under natten mot tisdagen att tolv personer avlidit och 48 skadats, varav några allvarligt.

Enligt CNN finns vittnesuppgifter om att föraren ”inte saktat ner”.

Långtradaren hade inte heller lyktorna tända när den körde in i julmarknaden, berättar en äldre man som blev vittne till händelsen.

– Det måste ha varit med avsikt, säger han till Berliner Morgenpost.

Misstänkt förare gripen

Två personer uppges ha suttit i förarhytten när lastbilen körde in i folkmassan. Passageraren, en polsk medborgare, fick vård av ambulanspersonal på platsen men dog av sina skador.

En person som misstänks vara föraren av lastbilen greps i närheten av julmarknaden och polistalespersonen Thomas Neuendorf säger att förhör påbörjats med den misstänkte.

Var utrustad med gps

Fordonet misstänks vara stulet från en byggarbetsplats i Polen och polsk polis består i utredningen av händelsen.

Det polska åkeri som äger lastbilen hade utrustat den med gps. Data från gps:en visar att flera försök att starta fordonet gjorts mellan klockan 15 och 19 på måndagen.

– Det verkar som om någon har försökt att lära sig köra bilen, men hade problem med växellådan och motorn som dog, säger en person på transportfirman.

Därefter startades en längre körning vid klockan 19.34, vilket skulle kunna innebära att det var då färden mot julmarknaden inleddes.

”Det var spöklikt”

Bilder från marknadsplatsen visar den stora lastbilen med en gran under sig efter att den har kört upp på torget där marknaden har hållits. Bland de förstörda marknadsstånden ligger skadade, skor som blivit kvar, julprydnader och blod.

– Det var spöklikt. Lastbilen skar genom folkmassan, som en kniv som skär genom en tårta, säger Waed Adnan, 28.

Precis som så många andra besökte han julmarknaden mitt i centrala Berlin på måndagskvällen.
Han bekräftar att det var mycket folk på platsen och att kommersen bland stånden var i full gång när attacken skedde.
Själv befann han sig en bit bort, men såg lastbilen på håll och är skakad över det som hänt.

– Efter fem minuter stängde de marknaden och utrymde platsen, säger han till Aftonbladet.

Inga drabbade svenskar

Aftonbladets reporter Benjamin Ekroth var under måndagskvällen och natten på plats vid julmarknaden:

– Det här är en av de största och mest uppskattade julmarknaderna i Berlin som lockar främst turister och funnits i över 50 år, säger han.

– Det är enormt mycket poliser och blåljus blandat med julbelysning inne på marknadsplatsen.

Utrikesdepartementet har inga uppgifter om att några svenskar drabbats i attacken. Svenskar i Tyskland uppmanas kontakta sina anhöriga.
– Först och främst ska man följa vad de lokala myndigheterna säger och följa mediarapporteringen. Man ska också höra av sig hem till anhöriga i Sverige, säger presskommunikatör Kent Öberg.